Kutyavilág Mindszenten

CSAKNEM TRAGÉDIÁVAL VÉGZŐDÖTT egy kutyatámadás május 1-jén Mindszenten. A falkába verődő ebek évek óta rettegésben tartják a Dózsa-telep lakóit. A háttérben súlyosabb ellentétek sejlenek, a jog nem hoz hatékony megoldást.

Ország-világTanács István2018. 05. 12. szombat2018. 05. 12.

Kép: Mindszent, 2018. május 02. Pitbultámadás. NAgy Sándor, aki visszeverte egy vascsóvel a támadást. Fotó: Ujvári Sándor

Kutyavilág Mindszenten
Mindszent, 2018. május 02. Pitbultámadás. NAgy Sándor, aki visszeverte egy vascsóvel a támadást. Fotó: Ujvári Sándor

– Megharapott a pitbull egy lányt! Olyan súlyos a sérülése, hogy mentőhelikopter jött érte!

– Ezzel hívott föl egyik korábbi riportalanyom május 1-jén délelőtt Mindszentről. Másnap jutunk el a Hódmezővásárhely és Szentes között lévő kisvárosba, a romák és nem romák által vegyesen lakott Dózsa-telepre. A szerencsétlenül járt 28 éves lány már nem az első, akit ez a kutya megharapott.

Rettegésben tartotta a környék lakóit, akik sérelmezték, hiába mennek panaszra, semmi nem történik.

A Szántó Kovács János utcában két nyugdíjas asszony ül az egyik ház előtt a padon.

– Hallottam, hogy valaki nagyon sivalkodik – meséli egyikük. – Kinéztem az ablakon. Egy lány feküdt a betonon, a kutya meg harapta a lábát. Az apja rugdosta a kutyát, de az nem tágított. Azt nem láttam, hogy a sárga véreb hogyan engedte el a lányt. Nagyon vérzett a lába. Mihozzánk támogatták be, míg ideér a mentő, nehogy visszajöjjön a pitbull a vérre. Aztán jött az orvos, a helikopter, a mentő, a rendőrség. Délig el sem mentek.

Két héttel korábban egy fiút harapott meg ugyanott ugyanez a pitbull. Az egyik néni annak is szemtanúja volt.
– Látom, hogy egy cigánygyerek szalad föl a fára. Nekimentek a kutyák, eldobta a motorját, és fölfutott arra a fára, ni. Mondom, mi a jóisten van itt. A fiú a fa tetejében, a kutyák meg ugráltak fölfelé utána. Kikiabáltam, erre az a sárga dög nekem fordult, és majdnem beugrott az ablakon.

A sérült lánnyal, Bajó Anitával is sikerül beszélnünk a szentesi kórház baleseti sebészetén.

– Költözni akartunk egy másik házba, az Iskola utcába. Mielőtt jött a teherautó, az én kutyámat átvittük oda, hogy ne legyen láb alatt.

– Azt is mondta valaki, nem önt, hanem a kutyáját támadta meg a pitbull.

– Nem igaz. Odafelé még bent volt a két kutya a kapun belül, de szabadon. Tíz perc múlva jöttünk visszafelé, már a kutyánk nélkül, kint voltak az utcán. Vissza akartunk fordulni, de a pitbull kinézett magának, és egyből rám támadt. A lábamat kapta el. Az ujjaim akkor sérültek meg, amikor próbáltam szétfeszíteni a száját, de nem bírtam.

Anita minden erejével igyekezett talpon maradni, hogy a felsőtestét ne érje el az állat, az erős pitbull azonban lehúzta a földre. Egy másik szomszéd, Nagy Sándor hallotta meg a sikítását és a segélykiáltásait.

– Felkaptam egy vascsövet, és kiszaladtam. A lány szinte magatehetetlenül feküdt a földön. A kutya nem engedte el, szájzárat kapott. Rávágtam a vascsővel. Az elsőtől nekem fordult, amikor másodszor is megütöttem, elszaladt. Láttam, hogy kiharapott egy darabot a lány lábából.

Elsőnek a helyi orvos ért ki, utána a mentőhelikopter, majd egy mentőautó. Utóbbi vitte el Anitát – nem sértett ütőeret a harapás.

– Nem szóltak korábban a kutyák gazdájának?

– Dehogynem. Azt mondta, meg van véve a kerítés, csak meg kéne csinálni, de nincs rá pénz. Azzal is védekezett, hogy meg voltak kötve a kutyák, csak elszaggatták a láncot. Meg hogy o nem volt otthon. Lehetne szigorúbb a szabályozás: ahonnan kiszökhet, ott ne lehessen tartani!

Megmondta a rendőr is: aki nem bír felelni a kutyájáért, az tartson halat! Bajó Anita úgy emlékszik, a sok összecsődült ember közt ott volt a kutya gazdája is.

– Abból gondolom, hogy a másik fiatalember, akivel jött, mondta neki, hogy már a korábbi harapás után agyon kellett volna ütni azt a kutyát. Megkerestük a pitbull gazdáját.

Közölte, nem nyilatkozik, és a nevét sem írhatjuk le, mert az emberi jogait tiszteletben kell tartani.
Az egyik nyugdíjas asszony meséli róla, hogy az előző harapásnál tényleg kijelentette: agyonüti az állatot. Ám a hatósági emberek azt mondták neki, meg ne próbálja, mert nagyon megbüntetik érte. Tartsa karanténban az előírt ideig!

– Egyik azt mondta: tartsa láncon! A másik meg azt: nehogy megkösse, mert megvesződik a kötélen!

Bajó Anita a kórházban azt mondja: a kutya oltási papírjai nem kerültek elő, ezért őneki most kénytelenek beadni a kellemetlen védőoltásokat veszettség ellen. Készülnek átmosni a sebeit, mert baktériumfertőzést találtak a szervezetében.

– A kutya szétrágta a zsebemben lévő mobiltelefont, még a SIM-kártyát sem lehetett megmenteni. Plasztikai műtétet ajánlottak, hogy pótolják a kiharapott részt, de nem egyeztem bele, mert attól még csúnyább lesz.

Mindszenten évek óta gond van a szabadon járó, falkában támadó kutyákkal. A Délmagyarország napilapban számos cikk jelent meg erről. Már 2015 októberében rettegtek tőlük a Dózsa-telepi iskola környékén a gyerekek és a szülok. Korábban macskát téptek szét, bicikliseket kergettek meg a nagy testű kutyák. Idén februárban két kisebb kutyát marcangoltak össze. Egyikük elpusztult, a másikat sikerült megmenteni. A megyei lap is utal rá: a kutyákat valószínuleg harcoltatják egymással.
Ugyanennek a gyanújának adott hangot Bánlaki Imre, a május 1-jén megtámadott lány nevelőapja. Ezek miatt azonban nem nyomoznak, mert nem mer feljelentést tenni senki.

– Hogy lehet, hogy a törvény a kutyát jobban védi, mint az embert? – kérdezi az utcán egy idősebb férfi.

– Tavaly engem farba harapott egy, semmi következménye nem lett. A szomszédból átjárt a kutya, megfojtotta tíz tyúkomat: azt mondták, ne indítsak eljárást, úgysem érek el semmit.

Az arcát senki nem hagyja fényképezni. Azt mondják, tartanak a kutya gazdájának családjától, mert már az orvosi ügyelet ápolójára is rátámadtak. A polgármester azt nyilatkozta az újságban, hiába vitették el a kutyákat a sintérrel, mindig kiváltották, egyszer meg visszalopták őket. Az utcabeliek szerint, ahol ilyen emberek vannak a képben, ott jobb meghúzódni.
– Itt mindenki másnak igazat adnak, csak nekünk nem – mondja a biciklis férfi. – A kutyának több joga van, mint annak, aki becsületesen végigdolgozta az életét. A romáknak azt mondják, szavazzatok ránk, de választás után négy évig senki sem törődik velük. Csak mi nem számítunk. A migráns is előbb való volna minálunk, ha ideengednék. A kutya élete többet ér, mint a miénk. Rég megmondtam: lesz itt még kutyavilág!

Május 1-jén addig nem mentek el a rendőrök, míg be nem fogták a támadó kutyákat. A hódmezővásárhelyi sintérek elvitték őket megfigyelésre. A kutya tulajdonosát kihallgatták, büntetőeljárást indítottak ellene gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés gyanújával.

Bajó Anitát annyira megviselték a történtek, hogy azt mondja, ha hazakerül a kórházból, a saját kutyáját is „eloltatja”.

– Nem sajnálja?

– Imádom a kutyámat. Kétéves, mellettem nőtt föl, sohasem bántott. De muszáj lesz. Én ezentúl minden kutyától félni fogok. O ezt megérzi, és attól kezdve más lesz a reakciója felém. Imádom a kutyámat.

– Milyen fajta a kutyus?

– Keverék. Amerikai staffordsire terrier-pitbull keverék.

Zsótér Károly, Mindszent polgármestere a Délmagyarországnak azt nyilatkozta, a kutyatámadásokat érintő jogi szabályozás olyan gyenge, hogy a felelősök csak nevetnek rajta. O letöltendő börtönbüntetéssel sújtaná azokat a kutyatartókat, akik miatt ilyen tragédiák történnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek