Putyin 4.0

Megkezdte negyedik elnöki ciklusát Vlagyimir Putyin. A Kremlben rendezett beiktatási ceremóniára ötezer vendéget hívtak, miközben Moszkva utcáin több ezren tüntettek ellene. A 65 éves elnök újabb hat évet tölthet Oroszország élén. A tizennyolc éve a Kremlben lévő Putyin kormányzását ellenfelei a cári uralomhoz hasonlítják.

Ország-világVH2018. 05. 12. szombat2018. 05. 12.

Kép: Russian president-elect Vladimir Putin walks prior to his inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow on May 7, 2018. / AFP PHOTO / POOL / Alexander Zemlianichenko, Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Putyin 4.0
Russian president-elect Vladimir Putin walks prior to his inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow on May 7, 2018. / AFP PHOTO / POOL / Alexander Zemlianichenko
Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Az elnöki beiktatást most is, mint hat évvel ezelőtt, ellenzéki megmozdulások előzték meg. Szombaton Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista szervezésében Nem cárunk ő nekünk! jelszóval tartottak tüntetéseket több mint 90 orosz városban, eközben több mint ezer embert tartóztattak le 19 városban.

Az újabb hatéves időtartamra 77 százalékos támogatottsággal újraválasztott Putyin – keze alatt az orosz alkotmány aranykötésbe ágyazott példányával – megesküdött arra, hogy a népet fogja szolgálni és megvédi az ország szuverenitását.
Beszédében hangsúlyozta: kötelességének és élete értelmének tartja, hogy mindent megtegyen Oroszország jövője érdekében. Putyin negyedik mandátuma során a gazdaság terén lesz a legtöbb tennivalója: a külföldi szankciók sújtotta állam nem elég hatékony, s a külföldi hitelek hiányában nehezen lesz képes a megújulásra.

Putyin újabb mandátuma 2024-ben jár le, és a jelenleg érvényes alkotmány szerint nem indulhat újra a tisztségért. Legutóbb 2008 előtt alakult ki ilyen helyzet: akkor az lett a megoldás, hogy négy évre Medvegyev ült be az államfői székbe, s ez idő alatt úgy módosították az alaptörvényt, hogy Putyin aztán ismét indulhatott.

Ezek is érdekelhetnek