Születésnél is nagyobb csoda

MÁRCIUS VÉGÉN elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőátültetést – adta hírül a bravúros sebészi teljesítményt nyújtó orvoscsapat. A 13 éves Máté Dorkának egy veleszületett genetikai betegség, az úgynevezett cisztás fibrózis miatt volt szüksége az új szervre.

Ország-világHabik Erzsébet2018. 05. 02. szerda2018. 05. 02.

Fotó: Attila Kovacs

Születésnél is nagyobb csoda Fotó: Attila Kovacs

– A betegség miatt az egyik oldalon egyáltalán nem volt tüdőfunkció, a tüdő másik oldalán pedig légmell alakult ki – nyilatkozta a sajtótájékoztatón dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője a kislány műtét előtti állapotáról.

Dorka egészsége az operáció előtti hónapokban fokozatosan romlott, decemberben már légzéstámogatásra volt szüksége, így a nap 24 órájában mobil oxigénpalackhoz kötve élt. Ekkor került fel a transzplantációs várólistára, s három hónappal később, március 26-án értesítették a családot, hogy megvan a donorszerv – tudtuk meg Máté Ferenctől, a kislány édesapjától.

A hatórás műtétet a Semmelweis Egyetem (SE) orvoscsapata az OOI szakembereivel együttműködve, az intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinikán végezték el. Dr. Kásler Miklós főigazgató elmondta: világszerte rendkívül ritka a gyermekeken végzett tüdő- átültetés, évente alig száz ilyen műtétre kerül sor. – Az operációt végző orvosok Bécsben tanulták meg a tüdőtranszplantációs eljárást. Az utóbbi 13 évben huszonöt magyar gyermek kapott új tüdőt, ám azokat a beavatkozásokat is Bécsben végezték. Jelenleg kétszáz kis beteg transzplantációs utógondozása folyik az intézményben – sorolta a számokat a főigazgató.

Dr. Szabó Attila, a SE I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója komplexitása miatt az űrtechnológiához hasonlította a tüdőátültetést.

– Jelentős együttműködéssel, tiszta szívvel és rengeteg energiával valósulhatott meg az első ilyen beavatkozás, amivel ismét nagyot lépett előre a hazai szerv transzplantáció – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, az SE klinikai rektorhelyettese, és utalt arra is, hogy az egyetemen nagy hangsúlyt fektetnek a szerv transzplantációkhoz kötődő infrastrukturális fejlesztésekre. Évente több mint ötven szívátültetést, százhetven vese-, nyolcvan máj- és négy hasnyálmirigy-transzplantációt végeznek az intézményben.

Orvosai szerint Dorka az új tüdőnek köszönhetően újjászületett, sőt ez a műtét talán még a születésnél is nagyobb csodának számít. A kislánynak, aki egész eddigi életét a betegsége szabta korlátok között töltötte, a beavatkozást követően a duplájára nőtt a légzésfunkciója, és köszöni, jól van.

Olyannyira, hogy a kórházi ágyáról élő videoüzenetben, mosolyogva számolt be az operációt követő élményeiről és érzéseiről a sajtótájékoztatóra összesereglett újságíróknak: – A mű tét után annyira sok levegőm volt, hogy úgy éreztem, a hasamban is levegő van – mesélte vidáman, és elmondta, hogy készített egy bakancslistát. Szeretne megtanulni többek között síelni, meglátogatni az unokatestvérét Ausztráliában, sokat utazni, és még megannyi terve van, hiszen 13 légszomjjal töltött évet kell teli tüdőből bepótolnia. Dorka a minap már haza is térhetett Tolna megyei otthonába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek