Tudomány mindenkinek

Egyre növekvő mértékben terjednek a kuruzslás áltudományos nézetei, a diákok érdeklődése csökken a tudományok iránt – mindezek ellen tenne a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Most újabb felületen küzdenek az áltudományok ellen.

Ország-világhj2018. 05. 14. hétfő2018. 05. 14.

Kép: Kecskemét, 2009. november 17. Kovalcsik István gyermekorvos H1N1 védőoltást ad be iskolásoknak. Fotó: Ujvári Sándor

Tudomány mindenkinek
Kecskemét, 2009. november 17. Kovalcsik István gyermekorvos H1N1 védőoltást ad be iskolásoknak. Fotó: Ujvári Sándor

Tudományosnak tűnő, ám hamis elméletek terjednek egyre szélesebb körökben, s ebben magának a tudománynak is felelőssége van, hiszen fontos, hogy a valódi tudományos elvek, ismeretek köz- érthetően jussanak el a társadalom minden tagjához. A  tudomány eredményeinek hiteles és közérthető közvetítésére hívja fel a kutatói közösséget az MTA.

„Nem azt állítjuk, hogy egy növény kivonata hatástalan – de azt elvárjuk, hogy mielőtt hatásosságát hirdetnénk, ugyanolyan szigorú vizsgálaton menjen át, mint a törzskönyvezett gyógyszerek. 

Nem állítjuk, hogy a magyarság finnugor, török vagy akár sumér eredetű, de azt elvárjuk, hogy a magyarság őstörténetére vonatkozó kérdések tudományos pontossággal legyenek feltéve” – mondta hétfőn Lovász László, az Akadémia elnöke az MTA 189. közgyűlésén, hozzátéve, az Akadémia nem egyes tudományos tételek mellett áll ki, hanem a tudományos módszereket pártfogolja.

A tudományba vetett bizalom megrendülése, az alternatívként megjelölt, ám a tudomány alapelveinek nem megfelelő, tudománytalannak tekinthető megnyilatkozások terjedése egyébként nem magyar sajátosság, világszerte megfigyelhető ez az aggasztó jelenség. Az MTA most arra kéri az ország valamennyi kutatóját és kutató- közösségét, hogy a tudomány közvetítése a társadalom felé hiteles és közérthető legyen, és a tudomány természetének, céljainak és módszereinek mély, aktív ismeretén és használatán alapuljon. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek