Álom és valóság

Újabb atomcsörtének lehet tanúja a világ. A nukleáris para azután szabadult el, hogy az amerikai elnök május elején felrúgta a 2015-ös, Iránnal kötött nemzetközi paktumot. A többi állam maradna, ám Irán dúsítással fenyeget.

Ország-világMarkos Mária2018. 06. 09. szombat2018. 06. 09.

Kép: A Ghadr-F missile is displayed next to a portrait of Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei at a war exhibition to commemorate the 1980-88 Iran-Iraq war at Baharestan square, south of Tehran on September 26, 2016. / AFP PHOTO / ATTA KENARE, Fotó: ATTA KENARE

Álom és valóság
A Ghadr-F missile is displayed next to a portrait of Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei at a war exhibition to commemorate the 1980-88 Iran-Iraq war at Baharestan square, south of Tehran on September 26, 2016. / AFP PHOTO / ATTA KENARE
Fotó: ATTA KENARE

Utasítottam Irán atomügynökségét, hogy álljanak készen az urándúsító kapacitásának helyreállítására” – figyelmeztetett Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője a helyi köztévének adott interjúban. Hámenei egyben arra buzdította az arab fiatalokat, hogy szálljanak szembe az Egyesült Államok nyomásával: „Fiatal arabok, meg kell ragadnotok a kezdeményezést, és cselekednetek kell a saját jövőtök érdekében.” A vezető szerint Irán ballisztikusrakéta-programja elengedhetetlen az ország védelme szempontjából, dacára a felszámolására vonatkozó nyugati követeléseknek. Szerinte a rakétaprogram korlátozása olyan álom a világ nagy vezetői részéről, amely sosem fog valóra válni.

A mostani lépés előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz. Az ország kedden értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését – közölte Berúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője. A 2015-ben született atomalkuban Irán vállalta, hogy az urándúsításhoz használatos nagy teljesítményű centrifugák számát tíz éven belül kétharmadára csökkenti. Akkor Iránban 19 ezer centrifuga volt, azonban közülük kevesebb mint tízezer működött. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbb május végén erősítette meg, hogy Irán továbbra is eleget tesz az ország atomprogramjának korlátozását célzó többhatalmi megállapodásban vállalt kötelezettségeinek. Az ügynökség tudatta: Irán dúsított uránkészlete továbbra is a megszabott mennyiség alatt van, a plutónium előállításához használható egyik tervezett iraki reaktor építése pedig ugyancsak szünetel.

Ezek is érdekelhetnek