Csodabogyók ígérete

LASSAN A CSAPVÍZ IS eladható csodaszerként – írja egyik olvasónk. És valóban: az interneten rengeteg a gyanús eredetű áru, melytől gyors fogyást, gyógyulást, szerelmi sikert remél a vevő. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések célkeresztjében idén a netes kereskedelem áll – kiszűrnék az átverős webáruházakat, a hamis ígérettel kínált termékeket.

Ország-világP. E.2018. 07. 09. hétfő2018. 07. 09.

Kép: Police officers, accompanied by food and drug authorities, inspect food supplements and other products during a raid at VHP Vital Health Products in Pathum Thani’s Lam Luk Ka district. Chemical substances found at the premises were seized.  , Fotó: Pornprom Satrabhaya

Top officer among market extortion suspects
Police officers, accompanied by food and drug authorities, inspect food supplements and other products during a raid at VHP Vital Health Products in Pathum Thani’s Lam Luk Ka district. Chemical substances found at the premises were seized.  
Fotó: Pornprom Satrabhaya

Hatósági összefogással vetne véget a „csodát ígérő termékek” internetes forgalmazásának és a megtévesztő webáruházak működésének a fogyasztóvédelem. Felhívják a figyelmet: „Az interneten kapható, látványos fiatalodást, gyors fogyást vagy az egészségügyi állapot javulását ígérő termékek kockázatosak lehetnek az egészségre. Az ilyen jellegű termékeket értékesítő webáruházak megsértik az online kereskedelem szabályait.” Idén az e-kereskedelem és a termékbiztonság lesz az ellenőrzések kiemelt célpontja.

Hogy mindez hatékonyabb legyen, több hatóságot – Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – is bevontak. Már 60 ezer doboz étrend-kiegészítőt – például potencianövelőt, porcerősítőt, fogyasztó- és hajhullást csökkentő szert – vontak ki a forgalomból. A fogyasztóvédők próbavásárlásait laboratóriumi elemzés követte, s kiderült: a vizsgált gyógyhatású készítmények egyike sem tartalmazott gyógyhatóanyagot.

Érdemes elgondolkodni, mielőtt a számítógépen a rendelés gombra kattintunk. Gyanús, ha a távoli kontinensről érkező, „fantasztikus” hatású zsírégetőnek, vágyat növelő pirulának nincs magyar nyelvű leírása, illetve ha mégis, akkor az internetes fordítás inkább vicces, mint meggyőző. „Nap rágni az ételt, lassan megakadályozza, hogy többet eszik. Lesz a bizalmat, hogy a termék eredeti, biztonságos, egészséges, persze a csomagot kap a hatékony diéta pirula” – olvassuk a világhálón a termékismertetőt.

Az a jobbik eset, ha az interneten rendelt fogyókúrás szertől csak egyszerűen nem lesz karcsúbb a duci vásárló, holott a reklám szerint felére fogyott, aki kipróbálta. A hírek szerint viszont többször egészségkárosodást, sőt akár halált is okozott az anyagcserét felpörgető, de a szervezetet súlyosan károsító, gyógyszerhatóanyagként nem használható szer. Rossz jel, ha egy pirula heti 15 kilogrammos fogyást ígér – mégis akadt, aki beszedte a toxikus szert.

Nincsenek csodák: a vény nélkül kapható, „bivalyerősnek” ígért potencianövelőnek komoly mellékhatása lehet, a kétes eredetű ránckrém árthat a bőrnek. A gyógyhatásúnak füllentett készítményekkel sokszor a kiszolgáltatott betegeket ejtik át. Felmérések szerint a daganatos kórban szenvedők fele szed valamilyen étrendkiegészítőt, de csak minden második páciens számol be erről a kezelőorvosának.

Jó tudni: a korábbi Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megszűnt, a szakmai felügyelet átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Honlapjukon (fogyasztovedelem.kormany.hu) közzéteszik többek közt a veszélyes termékeket, és azoknak a webáruházaknak a listáját is, melyek súlyos jogsértést követtek el. Nem tudatták például a fogyasztóval, hogyan élhet 14 napos elállási jogával, nem tették közzé a szavatosság, jótállás feltételeit vagy a szállítás után ténylegesen fizetendő árat.

Lapzártánk idején 290 ilyen internetes áruház szerepelt a listán, de többen időközben pótolták mulasztásukat. Maga a vevő is jelezheti a hatóságnak, ha veszélyes termékkel találkozott. Az ügyfélnek, aki helyben szeretné panaszügyeit intézni, az adott járási hivatalhoz kell fordulnia, ugyanis már ott foglalkoznak a fogyasztóvédelmi ügyekkel.

Fontos az elővigyázatosság: a hatóság is azt javasolja, csak megbízható boltból vagy patikából vásároljunk étrend-kiegészítőt. A „csodabogyók” és krémek hihetetlen hatásáról szóló reklámoknak tényleg nem érdemes hinni…

Ezek is érdekelhetnek