Idős hölgyek vámszedői

Ország-világkispataki2018. 07. 20. péntek2018. 07. 20.
Idős hölgyek vámszedői

A bűnözés egyik legalantasabb válfaja, amikor az elkövetők védtelen idős emberekre támadnak. Az elvetemült rablókat azzal sem lehet eltéríteni sötét szándékuktól, ha a kiszemelt áldozat a segítőkészségével próbálja megváltani nyugalmát. Egy 86 éves nyéstai asszony meggyilkolása ügyében tavaly óta vizsgálódtak a rendőrök, s eközben felháborító tényeket tártak fel. A rendszerető, pedáns nő a tolvajok „vámszedését” is bekalkulálta, amikor a kiskertjét beültette: úgy számolt, ha nyolc ágyásból ötöt megdézsmálnak, akkor is elég lesz neki a maradék három termése. De nem volt szűkmarkú akkor sem, ha valaki baráti kölcsönért kopogtatott be hozzá. Mint kiderült, ez lett a veszte. Egyik alkalommal öten állítottak be az asszony faluszéli házába, a pénzéért a házigazdát vascsővel agyonverték, majd háromezer forinttal és tálcányi elemózsiával távoztak. Nemsokára a szegényes zsákmány miatti dühükben a húsvéti sonkát a földhöz vágták. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói által felgöngyölített szálak Abaújszolnokra vezettek: L. Mik lós, M. Karolina, G. Etelka, G. Zsolt és R. Bertalan alkotta a gyilkos csapatot. Egyikük még tartozott a kölcsönnel halálra vert egykori jótevőjüknek. A gyilkos vasrudat a kútba dobták. Előzetesben várják az ítéletet: különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt állnak bíróság elé.

A váci O. Miklós szintén egy idős hölgyet nézett ki magának, hogy a zsákmánnyal oldja meg pénzügyi gondjait. A városban csámborgott, hívatlanul egy házibulira is elvetődött, ahonnan némi pálinka legurítása után kikísérték. Éjjel egy óra tájban ért a kiszemelt házhoz, ahol éktelen kutyaugatás fogadta. Erre felébredt a háziasszony, s hirtelen ott álltak egymással szemben az ajtóban. Ekkor a férfi a késével többször is megszúrta az asszonyt, aki szerencsére nem vesztette el sem az eszméletét, sem a bátorságát: felkapott egy felmosófát és kiverte a házából a betolakodót! Csak később vette észre, hogy amit a dulakodás közben ütéseknek érzett, valójában szúrások voltak. Szólt a szomszédoknak, akik hívták a rendőröket és a mentőket.

O. Miklós közben továbbhaladt bűnös útján. Egy udvarból az ott álló gépkocsit próbálta ellopni, de nem járt sikerrel. Ezután több házba is behatolt, s az egyikben lebukott, amikor éppen a megtalált pénztárcát vágta volna zsebre. Menekülése során átugrott a kerítésen, de az akrobatikus akció után az utcán a rendőrök elkapták. A megszúrt asszonyra a kórházban életmentő műtét várt, mert a rabló szúrása hasi eret ért. O. Miklós bűnlistája igen hosszú: nyereségvágyból elkövetett emberölés és jármű önkényes elvételének kísérlete, továbbá kétrendbeli lopás bűntettének megalapozott gyanúja szerepel rajta.

Ezek is érdekelhetnek