Sportnapló

Ország-világPalágyi Béla2018. 07. 10. kedd2018. 07. 10.

Kép: Portuguese supporters gather on Saturday 30th 2018 in the square of the Porto, Portugal, to accompany the game between Portugal and Uruguay, valid for the round of 16 of the 2018 World Cup cries at the end of the match lose by Portugal team. Uruguay won 2-1 against Portugal. (Photo by Rita Franca/NurPhoto), Fotó: Rita Franca

Uruguay v Portugal: Round of 16 - 2018 FIFA World Cup
Portuguese supporters gather on Saturday 30th 2018 in the square of the Porto, Portugal, to accompany the game between Portugal and Uruguay, valid for the round of 16 of the 2018 World Cup cries at the end of the match lose by Portugal team. Uruguay won 2-1 against Portugal. (Photo by Rita Franca/NurPhoto)
Fotó: Rita Franca

TÍZ ARANYLABDA KIESETT

Amiként fogynak a csapatok az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, annak megfelelően nő a színvonal. A csoportmeccseken elsősorban a papírforma dominált – kivéve persze az olyan meglepetéseket, mint a világbajnoki címvédő németek kiesése, vagy a későbbiekben „elolvadt” izlandiak döntetlenes rajtja Argentína ellenében. A kieséses szakaszban azonban már a futball magasiskolájának padjaiban ülhettünk. A Franciaország–Argentína meccset jó ideig nem fogjuk elfelejteni! Az egyik oldalon a dél-amerikai ország, melynek „márkaneve” az ötszörös aranylabdás Lionel Messi, akitől mindenki azt várta, hogy Diego Maradona örökébe lépve ismét a világbajnoki dobogóra vezényli hazája válogatottját. A franciák? Jó kis csapat, szó se róla, de Európában nem mindig róluk szól a fáma. Aztán Griezmann büntetőjével vezettek a gall kakasosok, de a félidő vége előtt Di Maria találatával kiegyenlítettek az argentinok. Helyreállt a világ rendje – mondták sokan –, de nem a franciák! Még akkor sem adták fel, amikor Mercado góljával Argentína 2-1-re vezetett: Pavard, majd Mbappé 3-2-re megfordította a meccs állását. Majd az utóbbi játékos, a Paris Saint-Germain alig 19 éves – utóbb a mérkőzés legjobbjának választott – csatára újabb góljával 4-2-re nőtt a francia előny, és hiába fejelte Messi átadását Agüero a hálóba, ez már csak a 4-3-hoz volt elég. A franciák legközelebb az elődöntőbe jutásért Uruguayjal gyürkőzhetnek, akik a portugálokat küldték haza a szintén ötszörös Aranylabda-tulajdonos Cristiano Ronaldóval az élen. Ezen a meccsen Cavani varázsolt két gyönyörű gólt, amivel szemben Pepe találata kevésnek bizonyult.

RÁADÁS ÉS PÁRBAJ

A következő összecsapásokon hosszabbításra, majd a mindent eldöntő tizenegyes párbajra is sor került. Spanyolország a rapszodikus Oroszországgal küzdött: két orosz góllal – Ignasevics öngóljával és Dzjuba 11-esével – alakult ki az 1-1-es döntetlen. A hosszabbítás terméketlen maradt, jöhettek a tizenegyesek, amikor is a házigazdák 4, a hispánok 3 találatot értek el. A világ legértékesebbjeként jegyzett csapat tehát kiesett. A Horvátország–Dánia meccsen hasonlóan zajlottak az események: 1-1 (gólszerzők: Mandzukic, illetve Jörgensen) után a ráadás sem döntött, aztán a tizenegyesrúgásokat a horvátok 3-2-re nyerték. A legjobb négy közé jutásért tehát az Oroszország–Horvátország találkozót láthatjuk, az utóbbi válogatott nagyobb esélyével. Ezután Brazília simán verte a roppant lelkes és némileg balszerencsés Mexikót (2-0, a gólokat Neymar és Firmino szerezte). Belgium a sírból hozta vissza a meccset: Japán Haragucsi és Inui találatával már 2-0- ra vezetett, de a belgák Vertonghen és Fellaini villanásával egyenlítettek, majd a 94. percben Chadli góljával a győzelmet is kicsikarták. Így a négy közé kerülésért a Brazília–Belgium slágerösszecsapásra kerül sor. Lapzártánk után rendezték meg a Svédország–Svájc és a Kolumbia–Anglia találkozókat. A két továbbjutó csapat egymással küzd majd az elődöntőért.

Ezek is érdekelhetnek