Akadozó üzemeltetés

Akár az újonnan épült stadionok állatorvosi lovának is lehet tekinteni a szombathelyi Haladás tavaly késő ősszel átadott létesítményét. Egyrészt jóval túllépte az előirányzott költségeket, másrészt azóta sem találtak rá megfelelő fenntartót.

Ország-világHP2018. 08. 26. vasárnap2018. 08. 26.

Kép: Szombathely, 2017. október 18. A szombathelyi Haladás 15,6 milliárd forintos költséggel felépült új sportkomplexumának 9000 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású, teljesen fedett lelátóval rendelkező futballpályája a bemutató napján, 2017. október 18-án. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Akadozó üzemeltetés
Szombathely, 2017. október 18. A szombathelyi Haladás 15,6 milliárd forintos költséggel felépült új sportkomplexumának 9000 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású, teljesen fedett lelátóval rendelkező futballpályája a bemutató napján, 2017. október 18-án. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

Tóth Kálmántól, a megyeszékhely képviselő-testületének tagjától megtudtuk, hogy közbeszerzési eljárásban 9,6 milliárd forintra taksálták a beruházást. Ennyiért azonban egyetlen cég sem vállalta, viszont 12 milliárd forint körüli összegért már akadt rá kivitelező. A jogszabályi előírásoknak megfelelően ekkor érvénytelennek kellett volna nyilvánítani az eljárást, hiszen azok a cégek, amelyek 9,6 milliárd forintért nem látták megvalósíthatónak a tervet, bizonyára be sem adták a pályázatukat. Nem így Mészáros Lőrinc lányának párja, a Homlok Zsolt által vezetett konzorcium, amely nyert, és a számlát végül 16,3 milliárd forint közpénzre benyújtva – 4 hónapos késéssel – készre jelentette a létesítményt.

Nem elég azonban felhúzni egy 8,8 ezer férőhelyes, amúgy tetszetős stadiont, azt fenn is kell tartani, figyelmeztette a város élén állókat a testület egy része. Ekkor ezeket a hangokat Hende Csaba helyi országgyűlési képviselő jajveszékelésnek minősítette, mondván, hogy a korszerű energetikával felszerelt létesítmény nem fog többe kerülni, mint aminek a helyére emelték.

Utóbb kiderült, azok látták reálisan a jövőt, akik a fenntartás nehézségeire figyelmeztettek. Több cég is érdeklődött ugyan az üzemeltetés iránt, ám amikor közelebbről megismerkedtek a létesítménnyel, köszönték, de inkább mégsem kérték a lehetőséget. Így aztán végső soron azóta is a város tulajdonában lévő cég a fenntartó, a stadion pedig évenként félmilliárd forintra fáj a szombathelyieknek, mivel a közpénzen kívül más forrást az üzemeltetésre nem sikerült megmozdítani. Ezek után azon sem csodálkozhatunk, hogy néhány hónapon belül immár a negyedik ügyvezetőről voksolhatnak az önkormányzati képviselők.

Ezek is érdekelhetnek