Hőségben csak okosan

BÁR AZ ELMÚLT hetekben szinte mindennapossá váltak a záporok, zivatarok, az esőfelhők elvonultával csak fokozódott a hőség. Sokan érzékenyen reagálunk a nagy melegre, könnyebben kapunk napszúrást, hőgutát. Hogyan ismerhetjük fel a tüneteket?

Ország-világH. E.2018. 08. 04. szombat2018. 08. 04.
Hőségben csak okosan

Nemcsak a napozás, hanem a hosszú időn át a tűző napon végzett munka, sportolás, a levegő szokatlanul magas páratartalma, a jelentős folyadékveszteség is azzal a veszéllyel járhat, hogy túlhevül a testünk – hívja fel a figyelmet dr.  Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum belgyógyász, kardiológus szakorvosa.

A kipirult arc, a piros és meleg bőr jelzi a túlmelegedést. A szervezet hőszabályozó rendszere ilyenkor izzadással, a bőr ereinek tágításával igyekszik ellensúlyozni a magas hőmérsékletet. A kezdeti tünetek később súlyosbodhatnak. – Fedetlen fővel hosszabb ideig a napon tartózkodva, az agy egészen egyszerűen túlmelegszik, fokozódik benne a nyomás, aminek következtében az agyhártya izgalmának tüneteit észlelhetjük fejfájás, émelygés, hányinger, kábultság, szédülés formájában. Amennyiben a napszúrást szenvedett személy nem kapja meg a megfelelő ellátást, az ezt ellensúlyozó folyamatok kifáradnak, a hőleadás nem működik megfelelően. A bőr szederjessé és hideggé válik, az izzadás megszűnik, a test hőmérséklete egyre emelkedik (a 39–41 Celsius-fokot is elérheti), szapora szívverés észlelhető. Ezután egyre fokozódik a tudat beszűkülése, a fejfájás, hányinger mellé előbb kábultság, bágyadtság, gyengeség, csökkent koncentrációkészség, tarkókötöttség, később eszméletvesztés társul. Ebben az állapotban már mindenképpen orvosi segítségre van szükség, nem ritkán hosszabb kórházi kezeléssel – hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Hőgutát nem csak a szabadban, a tűző napon lehet kapni – hasonlóan súlyos állapotot idézhet elő a zárt, szellőzésmentes helyen, extrém magas hőmérsékleten, nem megfelelő ruházatban tartózkodás is. (Gondoljunk csak a forró autóban felejtett gyermekek tragédiájára.) Ilyenkor a test nem képes leadni a felesleges hőt, ezért túlmelegszik, ami fejfájást, szapora szívműködést, nehézlégzést, esetleg izomgörcsöt okozhat és eszméletvesztéshez vezethet.

Míg a napszúrás pár napon belül komolyabb következmények nélkül gyógyítható, a hőguta akár tartós agykárosodást is okozhat, sőt előfordul, hogy halállal végződik.

Napszúrásra utaló tünetek esetén az otthoni ápolás is elegendő. Fektessük le a beteget szellős, hűvös, besötétített szobában, az agynyomás csökkentése érdekében enyhén, kb. 30 fokban megemelt felsőtesttel. Hűtsük a testét hideg vizes borogatással, itassuk hideg vízzel.

A hőguta kezelése viszont szakszerű orvosi beavatkozást igényel, ezért, ha a rá jellemző jeleket észleljük, azonnal hívjuk a mentőket. Amíg megérkezik a segítség, hasonlóképpen járjunk el, mint napszúrás esetén: vigyük árnyékba, hűvös helyre a beteget, hűtsük a testét, ha eszméleténél van, itassunk vele hűtött vizet vagy teát. Amennyiben nem mutat életjeleket, azonnal kezdjük el az újraélesztést.

Ezek is érdekelhetnek