Elutasított bölcsisek

Hiába több a bölcsődei férőhely, a 2017-es adatok szerint még mindig több mint 70 ezer gyerek számára hozzáférhetetlen ez a szolgáltatás. Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a szülő 3 évig kap szociális ellátást, amennyiben otthon gondozza a gyermekét. Ennek összege a második évtől kezdve már csak jelképes, ami arra ösztönzi a szülőt, hogy minél előbb visszatérjen a munkaerőpiacra. A gyermek bölcsődei elhelyezéséről ilyenkor gondoskodni kell.

Ország-világ(biczó)2018. 09. 15. szombat2018. 09. 15.

Kép: Kecskemét, 2009. március 16. Bölcsőde, gyerekek. Fotó: Ujvári Sándor

Elutasított bölcsisek
Kecskemét, 2009. március 16. Bölcsőde, gyerekek. Fotó: Ujvári Sándor

Az elmúlt években folyamatosan nyíltak új intézmények, ennek ellenére sok szülő már meg sem próbálkozik beadni a gyermekét bölcsődébe, tavaly 2879 gyereket utasítottak el férőhely hiányában – derül ki a KSH gyermekek napközbeni ellátásáról szóló kiadványából. Arról nem is beszélve, bőven vannak olyan települések az országban, ahol erre nem is lenne lehetőségük.

A bölcsődék, minibölcsődék, a munkahelyi és a családi bölcsődék területi eloszlása nem a kistelepülésen lakóknak kedvez, 83 százalékuk a 10 ezer főnél népesebb településeken található. A fővárosban összesen 378 intézmény várja a három évnél fiatalabb gyermekeket, százezer főnél nagyobb településeken (Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét) összesen 249 van belőlük. Az olyan 50 és 100 ezer fő közötti városokban, mint amilyen például Szombathely, Sopron vagy Veszprém, 155 intézmény van. Összesen hat található ezer fő alatti településeken, és az egész országban három 500 fő alatti helységben működik kisgyermekeket gondozó intézmény.

Magyarországon a hagyományos bölcsőde ára kifejezetten olcsó, az OECD 2016- os kiadványa alapján egy kisgyermek napközbeni ellátása a családok nettó jövedelmének csupán 4 százalékát teszi ki, ha önkormányzati intézménybe jár. Összehasonlításképpen az OECD országaiban ez a szám átlag 13, Angliában 34, Írországban 27, Hollandiában 20 százalék. Ha azonban magánintézménybe járnak a gyerekek, az azért kifizetett összeg már közelít az OECD-országokban tapasztaltakhoz. De hiába költene sok szülő több tízezer forintot egy magánbölcsődére, a férőhelyek ott is gyorsan betelnek.

UJVÁRI SÁNDOR FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek