Minden ötödik magyar szenved

Vörös riasztást adott ki a ki ugróan magas parlagfűszint miatt az Országos Közegészségügyi Intézet. Különösen az Alföld egyes területein – Kecskemét és Szeged körzetében – extra magas a parlagfű pollen-koncentráció a levegőben, ez indokolja a riasztást.

Ország-világPE2018. 09. 10. hétfő2018. 09. 10.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Minden ötödik magyar szenved Fotó: Gal Gabor +36303330726

A pollentermelés csúcsával járó kellemetlenségeket szeptember elején tapasztalhatják meg az arra érzékenyek, nem is kevesen: minden ötödik magyar érzékeny e pollenre. Az ország egész területén gondot okoz a parlagfű, másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A megelőzést egyre komolyabban veszik a hatóságok, a közérdekű védekezés júliustól október végéig tart. Heves megyében először szálltak fel azért a helikopterek a napokban, hogy a magasból derítsék fel a parlagfűvel szennyezett területeket, az akciót a belügyi és az agrártárca támogatta. A Készenléti Rendőrség helikoptere 150 ezer hektár területet tud ellenőrizni egyetlen nap alatt, s ez segítség a földről nehezen észrevehető vagy bajosan megközelíthető foltok megtalálásában. Összesen 48 település környékét vették be a vizsgálati tervbe. Júliustól eddig 33 ezer hektárt tudtak ellenőrizni gépkocsival, s mintegy 2 millió forint bírságot szabtak ki Heves megyében. A legnagyobb gócpontokat a gabonatarlók jelentik, ezért is fontos a tarlóhántás – tudtuk meg a Heves Megyei Kormányhivataltól. A napraforgó- és kukoricatáblákban is gyakran megjelenik a gyom. A növényvédelmi bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a terület nagyságától függően, emellett közérdekű védekezést is elrendelhetnek, ennek költségét is a földtulajdonos viseli.

FOTÓ: GÁL GÁBOR

Ezek is érdekelhetnek