Nem városképbe illő

A leginkább érintettek, a szomszédok megkérdezése nélkül terveznek irodaházat Miskolc belvárosába. A beruházás, amellett, hogy alaposan átalakítaná a városképet, környezetvédelmi szempontból is aggályos. A helyiek tiltakoznak.

Ország-világHP2018. 10. 07. vasárnap2018. 10. 07.
Nem városképbe illő

„Mindenképpen megfellebbezzük a határozatot” – tudtuk meg a Zöld Kapcsolat Egyesület civil szervezet alelnökétől, F. Nagy Zsuzsannától. A jogszabályok szerint a szervezet jogosult arra, hogy jelképes eljárási díjért hivatalos formában is kifejezheti az aggályait, magánszemélyeknek ezért már több százezer forintot kellene fizetniük. A fellebbezés kidolgozásában viszont számos szakember, jogász is közreműködik.

De miért is az ellenérzés a beruházással kapcsolatosan? Környezetvédelmi szempontból elsősorban a jócskán megnövekvő zajterhelés és károsanyagkibocsátás miatt. Az építmény alá ugyanis egy háromszintes, 350 férőhelyes mélygarázst terveztek, ami további forgalmat generálna az amúgy is túlzsúfolt belvárosban. Mindez nem csak a környéken élők életminőségét rontaná, de nem illene a város talán legjelentősebb műemléke, a szomszédos református templom építészeti hangulatához sem, és a turisták által szívesen látogatott helyen tovább növelné a zajt és a bűzt.

Városképi szempontból nincs sokkal több köszönet azonban abban sem, ami a talajszint fölé kerül. Az egykori uszoda helyére tervezett irodaház kimagaslana a környezetéből, ami nincs összhangban a csaknem egy éve elfogadott miskolci Településképi Arculati Kézikönyvben foglaltakat rögzítő önkormányzati rendelettel sem.

Az ügy jelentőségét jelzi a témában az önkormányzat által a nyári szabadságolások idejére szervezett lakossági fórum iránti meglepően nagy érdeklődés is. A miskolciak nem az ellen tiltakoznak, hogy valami épüljön a foghíjtelekre, hanem azt kifogásolják, ha az nem illik a környezetbe. A városvezetésnek pedig illene a miskolciak szempontjait egy cégcsoport érdekei elé helyezni, foglalta össze a civilek álláspontját F. Nagy Zsuzsanna.

FOTÓ: SOMOGYI-TÓTH DÁNIEL, CULTIRIS KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek