Életmentő rendőrök

Ha szembejön velünk az utcán egy rendőr, gyalogosként ösztönösen a zsebünkhöz kapunk, nálunk van-e az igazolványunk? A gépkocsi volánjánál ülve pedig a járőrautó láttán a közlekedési lámpák állását, az indexünket vagy a sebességünket ellenőrizzük.

Ország-világkispataki2018. 11. 28. szerda2018. 11. 28.
Életmentő rendőrök

Tartunk az egyenruhás rendfenntartóktól, na! Pedig a rendőr – ritkán esik róla szó – gyakran ment életet, sokszor a sajátját kockáztatva.

Az Ózdi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja Sáta községben gyalogos szolgálatot végzett, amikor telefonon értesítést kapott, hogy egy fiatalember a kútba esett, életveszélybe került! Eke Zoltán főtörzszászlós futva fogott neki a nem kis távolság leküzdésének, amikor szerencsére összetalálkozott az önkormányzat ebédszállító kisbuszával, amit azonnal szolgálatba vezényelt, s azon folytatta az útját. A kúthoz érve megpillantotta a kétségbeesetten kapaszkodó ifjút, akinél ott volt a mobiltelefonja. De még ez sem lett volna elég, ha a hatméteres mélység első harmadánál lejjebb használja, mivel ott már nincs térerő. Közben a rendőr megszabadult az egyenruhájától, és elkezdett lemászni a kútba. Ismét szerencsés fordulat: a kútkávához két segítő érkezett, egyikük kötelet is hozott magával. Miközben a fiú azt suttogta: „meg fogok halni…”, a főtörzszászlós a derekára csomózta a kötelet, s a kútkávánál lévő társak elkezdték kihúzni az eszméletlen fiút. Mire végeztek, megérkezett a mentőautó, s a kötélen lógó kimentett visszanyerte az eszméletét.

Október 23-án Abádszalók mellett a jó idő sok vízi embert kicsalogatott a Tisza-tóra. Kevesen gondolták, hogy a ragyogó napsütést hamarosan zord szélvihar váltja fel. Ekkor egy lakóhajó a marcona szélben elsodródott, majd Poroszló térségében az egykori erdő tuskói között fennakadt, s tehetetlenül himbálódzott a tavon. Utasaival, egy kétségbeesett családdal a fedélzetén a vízi rendőrök kötélvégre vették és a partra vontatták.

A fővárosban, a XVI. kerületben egy beteg stroke-ot kapott. Hívott mentőt, taxit, ám leghamarabb egy rendőrségi járőrautó érkezett a segítségére. A kórházi főorvos szerint megmentették az életét. Két pecázó rendőr pedig öngyilkosjelölt nőt húzott ki a partra, aki már nem lélegzett, de még volt pulzusa. Magához térve angolul magyarázta, hogy valóban el akarta dobni az életét, de már megbánta és köszöni megmentőinek a segítséget. Ugyanez a két rendőr – Balogh Ferenc törzsőrmester és Bakos Zoltán őrmester – szárazon is mentett már életet: a Népszínház utcában a mentők kiérkezéséig egy férfit mesterséges lélegeztetéssel tartottak életben.

A rendőr segít, mégis úgy vélem: nem baj, ha az egyenruha láttán rápillantunk a gépkocsi kilométerórájára, s irataink meglétét ellenőrizve körbetapogatjuk a zsebeinket…