Áldozatai mellett kutakodott

Szörnyű hír rázta meg a Borsod megyei kisvárost, Szikszót még 2011 áprilisában: a nyugodt településen gyilkosság áldozataként találtak rá egy idős házaspárra. Mindketten túl voltak már a nyolcvanon.

Ország-világkispataki2018. 12. 08. szombat2018. 12. 08.
Áldozatai mellett kutakodott

Miután jómagam gyakran járok arra, mindig megrendülten gondoltam rájuk. Nemrég aztán bejelentették, hogy a rendőrök szívós munkával megtalálták az elkövetőt, aki áldozatai kezét-lábát összekötözte, mielőtt baltával végzett velük.

Már a bűncselekményt is hátborzongató események előzték meg. Négy nappal a rablógyilkosság előtt csengett a házaspár telefonja. Egy magát rendőrnek kiadó férfi jelentkezett, s azt kérte tőlük, hogy éjszakára ne csukják be a bejárati kaput és a lakásajtót sem, mert egy körözött bűnöző rejtőzködik a portájukon, akit a nyomozók keresnek, s az előbbiekkel segítsék a munkájukat. A házigazda gyanakodott, ezért felhívta a 107-es segélyhívót, ahol közölték vele, hogy a hívás „kamu” volt, ne adjanak hitelt neki, sőt most zárkózzanak csak be igazán! Így is történt, ám az esti órákban a későbbi áldozat újra hívta a segélyhívót, és közölte, hogy három férfi jelent meg a kapujuknál és becsengettek. A rendőrök azonnal a helyszínre mentek, de már nem találtak ott senkit, majd a porta őrzéséről rendelkeztek. Pár nap múlva a szomszédoknak gyanús lett, hogy az öregeknél nyitva áll a bejárati kapu, a redőny azonban leengedve maradt. Ez addig nem volt jellemző a házaspárra, tehát hívták a rendőrséget.

A lakásba belépőket megdöbbentő látvány fogadta: az összekötözött, szétzúzott fejű áldozatok környezetében a tettes kutatást végzett. Semmi kétség nem fért hozzá, hogy rablógyilkosság történt. A bűnüldözők valóságos hadserege indult a gyilkos keresésére. Szinte az egész országot felkutatták olyan tettesek után, akik magukat rendőrnek kiadva követtek el bűncselekményt. Találtak is több mint félszáz ilyet, de egyiket sem tudták összefüggésbe hozni a szikszói gyilkossággal. A kiterjedt hajtóvadászat ellenére sem sikerült előkeríteni a tettest, pedig a rendőrség a siker reményében egymillió forintos nyomravezetői díjat is kitűzött. 2015 decemberében a nyomozást felfüggesztették, ám a háttérben tovább folyt a mozaikok kirakása. Összegezték az aktákban szereplő tényeket: az elkövető bizonyosan helyi kötődésű, nyilvánvalóan anyagi nehézségekkel küzd, továbbá a nyomaték kedvéért kiadta magát rendőrnek.

Aztán hét év és hét hónap után a nyomozók eljutottak Sz. Sándorhoz, akinek a bűncselekmény időpontjában munkanélküliként anyagi gondjai támadtak. Az előzetes letartóztatásba helyezett férfi nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítják, s egy másik erőszakos ügyben is nyomoznak ellene.

Ezek is érdekelhetnek