Adózzon kevesebbet!

Több mint húsz éve hatályos a törvény, miszerint adókedvezmény illeti meg azokat a krónikus, olykor súlyos betegségekkel élőket, akik állapotuk dacára munkát vállalnak – mégis kevesen tudnak a lehetőségről.

Ország-világ(h. e.)2019. 01. 16. szerda2019. 01. 16.

Kép: HANDICAPPED PERSON WORKING AMELIE-BENOIST / BSIP, Fotó: AMELIE-BENOIST

HANDICAPPED PERSON WORKING
HANDICAPPED PERSON WORKING AMELIE-BENOIST / BSIP
Fotó: AMELIE-BENOIST

A 335/2009-es kormányrendelet felsorolja azokat a betegségeket, amelyekkel együtt élők a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján jogosultak a személyi jövedelemadójuk csökkentésére. Ez havonta a minimálbér öt százalékával megegyező összegű kedvezményt jelent. Annak sem kell elkeseredni, aki mindeddig nem élt a lehetőséggel: ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor ezt az ötéves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti a személyi jövedelemadó-bevallásai önellenőrzésével. Az elévülési szabályok miatt jelenleg legfeljebb 2013-ig lehet visszamenni, ez esetben 2019-ben akár 89 400 forintot is visszaigényelhet a munkavállaló a Pénzcentrum számítása szerint.

Az adókedvezmény igényléséhez csupán egy igazolásra lesz szüksége a dolgozónak, melyben a házi- vagy a szakorvos igazolja, hogy a páciense valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben. Visszamenőleges igazolás esetén azt is meg kell erősíteni, hogy a kérdéses betegség már abban az adóévben is fennállt, amikorra az önellenőrzés vonatkozik. A kedvezmény megállapítását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól lehet kérni egyrészt az adóelőleg megállapításánál, adóelőleg-nyilatkozattal év közben, továbbá májusban a személyi jövedelemadó bevallásakor.

A KÖVETKEZŐ BETEGSÉGEK ESETÉN JÁR AZ ADÓKEDVEZMÉNY:

- egyes hallási és látási fogyatékosságok

- bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok

- egyes mozgásszervi megbetegedések

- a skizofrénia egyes változatai

- a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei

- egyes rákos megbetegedések

- egyes immunbetegségek

- egyes emésztőszervi betegségek (például Crohn-betegség)

- veleszületett enzimopátiák (az egyes enzimek működésének rendellenességei), így például laktóz-intolerancia, lisztérzékenység, a szénhidrát-anyagcsere egyéb zavarai

- veleszületett és szerzett szívbetegségek

- egyes fejlődési rendellenességek (például Downszindróma)

- az elválasztó mirigyekkel és az anyagcsere meghibásodásával összefüggő egyes megbetegedések, többek között az I. és II. típusú cukorbetegség

FOTÓ: AMELIE BENOIST, AFP/BSIP

Ezek is érdekelhetnek