Fiktív bajok és betegek

Amióta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NAEK) rendszerében bárki nyomon követheti betegellátását, műtéteit, orvosi vizsgálatait, azok költségeit, gyógyszerkiváltásait, megszaporodtak a furcsa esetek. Olyan vizsgálatok, beavatkozások találhatók a rendszerben, amelyek ha meg is történtek, bizonyosan nem azzal, akinek a neve alatt szerepelnek.

Ország-világdiju-2019. 01. 15. kedd2019. 01. 15.

Kép: Kútvölgyi Kórház korhaz beteg orvos egészségügy műtő mütö muto műtét mütét mutet operáció 2014.02.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Fiktív bajok és betegek
Kútvölgyi Kórház korhaz beteg orvos egészségügy műtő mütö muto műtét mütét mutet operáció 2014.02.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Ismerősi körben gyakran hallottam már hasonló panaszt, ezen felbátorodva én is megnéztem a NAEK rendszerében, milyen egészségügyi szolgáltatásokat vettem igénybe. Az Ügyfélkapun keresztül ezt bárki megteheti. Esetemben a rendszer csak valós adatokat közölt, ám ez egyáltalán nem jellemző mindenkire. Ennek a furcsa jelenségnek járt utána a 24.hu. Mint kiderült, a rendszer valóban leleplezi a visszaéléseket, az orvosok nagy része tud is róla, ahogy a NAEK is. A megkérdezett orvosok szerint a fogászatban lehet jellemző a legtöbb ilyen „tévedés”, hiszen rendkívül alacsony a finanszírozás, így előfordul, hogy efféle trükkökhöz folyamodnak. Előfordulhat ilyen a kórházakban is, a beírt kezelések pluszpénzt hozhatnak, ám ezt nem az orvos, hanem az intézmény kapja.

A NAEK is tud a problémáról, ezért, ha furcsaságot találunk a betegéletutunkban, kérik, jelezzük. És úgy tűnik, a betegek egyre tudatosabbak. Ahogyan azt az alapkezelő a lapnak jelezte, 2015 és 2017 között 120-ról 364-re nőtt a bejelentések száma, vagyis egyre többen ellenőrzik, mivel, hol kezelték őket, és azt hogyan számolták el. A bejelentéseket a NAEK megvizsgálja, ilyenkor – szól a közlemény – rendszerint kiderül, hogy csak tévedés történt, véletlenül írták el a rendszerben a TAJ-számot, vagyis az adott kezelést tényleg elvégezték, csak éppen egy másik betegen. Ilyenkor helyre is hozzák a hibát, javítják az adatokat a rendszerben. Ami egyébként tíz éve él, ezalatt 318 esetben történt korrekció.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE (KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ)

Ezek is érdekelhetnek