Kutyaszorítóba menekült

Olyan bűnügyi történetet kerestem, ahol nincs vér, hulla, kinyomott szem – s talán még szolidan mosolyogni is lehet rajta. Ebben a kemény műfajban ilyen sztorit találni nem könnyű feladat.

Ország-világ(kispataki)2019. 01. 11. péntek2019. 01. 11.
Kutyaszorítóba menekült

Ám azért a kecskeméti „üveges” esete a rendőrséggel nem semmi história…

A „hírös városban” megszaporodott a hiányos ablakú autók száma, hogy aztán valaki az erejét nem kímélve nyúlkáljon be a kocsik belsejébe, s vigyen mindent, amit csak talál. A járműveket a megyeszékhely kertvárosi részén szemelte ki, ahol vélhetőleg módosabb emberek laknak, így a gazdagabb zsákmánynak is nagyobb a valószínűsége. Az illető módszere is egyedinek számít: nem törte-zúzta az ablakokat, hanem lényegében elvágta az üveget – ez később a védjegye lett. A rendőrök az utcai kamerák felvételei segítségével a nyomába szegődtek. Idővel és energiával nem spórolva, a mozaikok összerakásával végül is eljutottak a 28 éves K. Mihályhoz, aki érezve a veszélyt, állandóan változtatta a tartózkodási helyét. Rokonoknál, ismerősöknél húzta meg magát – egyszóval nem mondhatni, hogy kereste volna a találkozást az egyenruhásokkal.

A rendőrök a kapcsolatait is feltérképezték, így gyanították, hogy mikor és hol szeretne láthatatlanná válni. Egyik alkalommal, amikor egy lakóházban keresték a jó szimatú zsaruk, a férfi tudta, menekülnie kell. Ám tisztában volt vele, hogy az ablakok alatt is várnak rá, ezért döntésre kényszerült. Balszerencséjére előzőleg a búvóhelyét nem térképezte fel kellőképpen, így amikor egy keskeny szellőzőnyíláson átpréselte magát, zárt udvarba került, amit mind a négy oldalon magas betonfal vett körül. Mintha egy börtöncellában próbált volna menedéket találni… Hát persze, hogy a rendőrök feje is megjelent a keskeny nyílásban, s megkérték a bujkálót, legyen szíves, préselje magát vissza, ne kelljen alapos vetkőzés után bemászniuk érte. A férfi értett a szóból, s amiként beerőltette magát a kilátástalan helyzetébe, talán némi megkönnyebbüléssel, ki is mászott onnan. Természetesen markos rendőrök várták, és bekísérték a kapitányságra, ahol előállították. Lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, indulásként fél tucat autó feltörését tudták rábizonyítani, de elképzelhető, hogy ez messze nem a végső szám. A bíróság elrendelte az ablakspecialista előzetes letartóztatását. Mindeközben bizonyára a tudtára adták, hogy a rendőrségi fogdában és a büntetés-végrehajtási intézményben is az ablakokon masszív rácsok várják…

Ezek is érdekelhetnek