Sok az éhes száj

A pazarlás ellen dolgozik több szervezet, köztük az Élelmiszerbank is, amely tavaly 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg. Zöldséget, gyümölcsöt, húsárut, édességet is, összesen 6,5 milliárd forint értékben.

Ország-világhj2019. 01. 27. vasárnap2019. 01. 27.

Kép: Debrecen, 2018. november 8. Egy dolgozó élelmiszert pakol a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank raktárában Debrecenben 2018. november 8-án, az átadás napján. MTI/Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Sok az éhes száj
Debrecen, 2018. november 8. Egy dolgozó élelmiszert pakol a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank raktárában Debrecenben 2018. november 8-án, az átadás napján. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

Évről évre növekvő számokat tud felmutatni a Magyar Élelmiszerbank, már ami a begyűjtött felesleget illeti. A tavalyi mennyiség 20 százalékkal több, mint a 2017-es. A feleslegessé vált élelmiszerek 90 százaléka az Élelmiszerbankkal kapcsolatban álló kereskedelmi láncoktól jut a szervezethez (a többi élelmiszer-ipari gyártóktól, nagykereskedőktől érkezik), mindezt a rászorulók között osztják szét. Ebben az elosztásban 350 partnerszervezet segít. Pékáru, zöldség, gyümölcs, tejtermékek, húsfélék, konzervek, édességek és egyéb, hosszú lejáratú termékek kerülnek az Élelmiszerbankhoz.

Az egyesület jelenleg 4 nagy élelmiszerlánccal és 70 élelmiszer-ipari gyártóval áll kapcsolatban. A kidobástól megmentett, teljesen jó minőségű étel 180 ezer nélkülöző rendszeres ellátását biztosítja. A rászorulók közt sok a gyerek, az idős, a fogyatékkal élő, a nagycsaládos, illetve a hajléktalan. A 180 ezer fő rendszeres ellátásán túl az Élelmiszerbank negyedévente csaknem 120 ezer rászorulót is támogat.

Az élelmiszer-pazarlás nem csak Magyarországon, de az összes fejlett országban komoly probléma, a témáról többször írtunk lapunkban is. Becslések szerint a hazánkban keletkező élelmiszer-felesleg eléri az évi 1,8 millió tonnát, amiből 80-100 ezer tonna megmenthető lenne, vélik az Élelmiszerbank munkatársai.

A pazarlás ellen mi is tehetünk, nem csak azzal, ha nem vásárlunk a kívántnál jóval nagyobb mennyiséget, de ha a nagyobb adag főtt ételek egy részét lefagyasztjuk, így azok tovább elállnak; ha a megvásárolt élelmiszert megfelelően tároljuk; vagy ha nem csak a szép és hibátlan gyümölcsöt, zöldséget vesszük meg a boltokban.

FOTÓ: CZEGLÉDI ZSOLT, MTI

Ezek is érdekelhetnek