Sportnapló

A tavalyi pjongcsangi téli olimpián váltóban Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba megszerezte a magyar sport első ötkarikás aranyérmét.

Ország-világPalágyi Béla2019. 01. 06. vasárnap2019. 01. 06.

Kép: Hungary's gold medallists Shaoang Liu, Shaolin Sandor Liu, Viktor Knoch and Csaba Burjan pose on the podium during the medal ceremony for the short track Men's 5000m Relay at the Pyeongchang Medals Plaza during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games in Pyeongchang on February 23, 2018. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP), Fotó: DIMITAR DILKOFF

Sportnapló
Hungary's gold medallists Shaoang Liu, Shaolin Sandor Liu, Viktor Knoch and Csaba Burjan pose on the podium during the medal ceremony for the short track Men's 5000m Relay at the Pyeongchang Medals Plaza during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games in Pyeongchang on February 23, 2018. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Fotó: DIMITAR DILKOFF

Történelmi tett, kétségtelen! A siker kapcsán érdemes visszatekinteni a sportág egyik szülőhelyére, Jászberényre, ott is a Lehel Hűtőgépgyárra. „Ahol jég készül a rekkenő nyárban, ott műjégpályának is lennie kell!” – döntött a gyár vezetése, s belekezdtek a jégcsarnok építésébe. A pálya elkészült, de fölé a tető már nem jött össze. Azért a Lehelnek így is volt egy országos bajnok jégkorongcsapata, Kercsó Csaba irányításával. S ha már hoki, akkor rövidpályás gyorskorcsolya is, mert ez az a sportág, amit a jégkorongpálya körül lehet művelni. Korcsolyázó gyerekek totyogtak a jégre, akiket az Európa-bajnok Nagy testvérpár hölgy tagja, Mariann tanított a csúszkálásra már óvodás koruktól fogva.

Telt-múlt az idő, és Jászberényben kibontakozott a rövidpályás gyorskorcsolya. Kellett hozzá két megszállott család – Huszárék és Darázsék –, egy testnevelő, Belovai József, s már el is érkeztünk a 2006-os torinói Európa-bajnoksághoz, ahol Huszár Erika 4., Knoch Viktor 5. lett. Három év múlva aztán az Eb-n a Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összeállítású váltó aranyérmet nyert! Erre már lépni kellett valamit, főleg úgy, hogy a nemzetközi szövetség is felfigyelt Jászberényre, és támogatást ígért. Nem pénzt, pedig a lányok a szegénység okán a pekingi Világkupa-viadalra nem tudtak elutazni, de erkölcsileg már elismerték a munkájukat… Aztán jöttek a svédek, privatizálták a gyárat, de ők már nem áldoztak a népszórakoztató intézményekre: a jégport, úgy, ahogy volt, eltűnt a gyár profiljából. A városban, a Tanítóképző épülete mellett azért létrejött egy műjégpálya, de a kezdeti lelkesedés – amikor a környező fákon is csüngtek a nézők a hokimeccseken – már odalett. Aztán jöttek a kínaiak – Liu Shaolinék Lina asszonnyal –, és hozták magukkal a rövidpályás sportág világszínvonalú kultúráját, amit mi itthon nem tudtunk „kitalálni”. Huszár Erika 2011 óta Kanadában edzősödik, s úgy hírlik, családot is alapított. Darázs István a sportág vezérkarában tevékenykedett, nem biztos, hogy még egyszer képes volna a „fa tetejére” küldeni a várost.

Amikor az első téli olimpiai aranyéremről esik szó, nem árt megemlíteni a Jászság fővárosát, ahol egy időben puszta lelkesedésből, némi szerencsével, de a jászokra jellemző elszánással a kontinens elejére küzdötték fel magukat. Valahol a fiókban lapulnak a tervek a sokcsillagos szállodáról és olyan tanrendről, amely alapján a Tanítóképző Főiskola szakedzői diplomát adhatna a kurzus végzőseinek. Egyszóval elképzelések születtek, lelkesedésben sem volt hiány – ám a változó gazdasági struktúra miatt eldugultak a pénzforrások. Nekem anno egy hűtőgépgyári gazdasági szakember azt mondta: a termékeik árába nem lehet beépíteni se a korcsolyát, se a korongot, mert ezt a piac nem értékeli. Jöjjön hát Shaolin Sándor a társaival, szurkolunk tiszta szívből.

FOTÓ: DIMITAR DILKOFF, AFP

Ezek is érdekelhetnek