Ünnepel a királyi család

Még karácsonykor is be kell tartania a szigorú szabályokat a brit királyi családnak, ezekből nem enged a királynő.

Ország-világU. Á.2019. 01. 04. péntek2019. 01. 04.
Ünnepel a királyi család

Erzsébet és Fülöp herceg hagyományosan kedvenc vidéki kastélyukban, a Sandringham House-ban töltik az ünnepeket, s itt maradnak február elejéig, Erzsébet édesapja, VI. György halálának évfordulójáig. Ez idő alatt a karácsonyi díszítést is megőrzik.

A családtagok szenteste pontban 6 órakor gyűlnek össze az úgynevezett vörös szalonban, hogy kinyissák az ajándékokat, melyeket a több évtizedes hagyomány szerint valamennyien délután csempésznek be a karácsonyfa alá. Az asztalnál meghatározott ülésrend várja őket. Bár a briteknél december 25-én reggel tartják az ajándékozást, a német származású Fülöp herceg a kontinentális szokást honosította meg, így tehát 24-én este történik. II. Erzsébet különösen szigorú a karácsonyi ajándékozásnál, három fontos szabályhoz kell tartaniuk magukat a családtagoknak: 1. senki sem nyithatja ki az ajándékát, mielőtt az ajándékozást vezető Fülöp herceg erre engedélyt nem ad; 2. minden ajándéknak olcsónak és viccesnek kell lennie; 3. minél olcsóbb, annál jobb. A brit királyi család tagjai évről évre megpróbálnak egymásra licitálni a lehető legképtelenebb ajándékokkal. Előszeretettel viselnek ronda, Télapó- vagy rénszarvasmintás, házilag kötött pulóvereket.

Akadnak különös, de megkérdőjelezhetetlen szokások is. A nők karácsony reggelén kizárólag a saját hálószobáikban fogyaszthatják el a reggelijüket, miközben a férfiak lent reggeliznek. De még ugyanazt sem ehetik: a hölgyek gyümölcsöket, pirítóst és kávét, míg a férfiak tojást, bacont, gombát, lazacot és grillezett vesét kapnak. A család utána együtt megy az ünnepi istentiszteletre. A szabályoktól senki nem térhet el!

Ezek is érdekelhetnek