A bűn villamosa

Ki gondolná, hogy amikor felszáll az üres villamoskocsira, hamarosan életveszélyes kalandba keveredik? Márpedig kora délután a káposztásmegyeri végállomáson egy idős asszony így járt! Közeledett a szeretet ünnepe, s a 74 esztendős hölgy gondolatban már az ajándékokat osztogatta a hozzátartozóinak, amikor utastársa érkezett.

Ország-világ(kispataki)2019. 02. 14. csütörtök2019. 02. 14.
A bűn villamosa

Köpcös, arcát sállal eltakaró férfi szállt fel a kocsira, és bűnös szándékát menten kinyilvánítva nekiesett egyetlen útitársának, néhány kemény ökölcsapással jelezte, hogy itt bizony rablás esete forog fenn. Az áldozat a padlóra zuhant, s miközben a támadója kirabolta, ő vérbe fagyva, eszméletlenül feküdt a zötyögő járművön. A férfi pedig a zsákmányával – a tárcában talált tízezer forinttal és bankkártyával, egy régimódi nyomógombos telefonnal – leugrott és autóbusszal folytatta az útját. A kirabolt asszonyt a csak jóval később felszállók vették pártfogásba, a térfigyelő kamerák pedig megörökítették, hogy az elkövető Újpest-központból a 20-as busszal a Lehel térig folytatta az útját.

Miután a férfi biztonságban érezte magát, a sálat elvette az arca elől, így az őt a kamerákkal nyomon követő rendőrök azonosítani tudták. „Ni csak, régi ismerős!” – kiálthattak fel a zsaruk, mivel a képen a körözés alatt álló, 38 éves B. Vilmost látták, aki a korábban elkövetett erőszakos bűncselekménye miatt kiszabott büntetése letöltésére „elfelejtett” bevonulni a börtönbe. Hogy mire kellett neki a pénz? Alighanem banánra, mivel a videofelvételeken mindenütt fürtnyi adagot szorongatott a kezében. A bűncselekmény után sem volt szokásos a viselkedése. A legtöbb elkövető ilyenkor az italboltba siet, ahol a könnyen jött pénzből áldomást iszik. Nem így B. Vilmos: ő igyekezett a nyomokat eltüntetni. Egy becsületes megtaláló betelefonált a rendőrségre, hogy pénztárcára bukkant igazolványokkal, s a közeli kuka mellett véres ruhák találhatók eldobálva.

Ezután újabb fordulat következett: B. Vilmos bekopogott a rendőrségre, és megkérdezte, hogy mi a probléma vele, miért is körözik? Na, ebben találjon logikát az ember! Közölték vele a tényállást, miszerint a börtönbe vonulás elmaradása miatt él a körözése, ám azóta történt még más is: egy idős nő kirablása és az ezzel járó testi sértés. A tettes „természetesen” mindent tagadott, a vérnyomokat azzal magyarázta, hogy az ismerősével egy meg nem adott tartozás miatt összetűzésbe keveredett. A rendőrök mosolyogtak a bajszuk alatt, s már írták is az előzetes letartóztatásról szóló előterjesztést. Ezt a Budai Központi Kerületi Bíróság elfogadta, így a körözött rabló szilveszter napján tárgyalás nélkül bevonult a börtönbe – hiszen neki már ott van a bérelt helye.

Ezek is érdekelhetnek