A pénz olykor bajjal jár

Nem túl gyakori, hogy valakinek csaknem egymillió forintos örökség pottyan az ölébe. Ilyenkor az emberfia megbecsüli a kapott összeget, okosan beosztva jó időre félreteheti az anyagi gondjait.

Ország-világkispataki2019. 02. 01. péntek2019. 02. 01.
A pénz olykor bajjal jár

Egy újpesti fiatalember nem így gondolta: egy kellemes délutánon, a Keleti pályaudvar közelében lévő postahivatalban felvette a több mint 800 ezer forintnyi summát, és elindult vásárolni. Az ékszerboltban százezer forintért drága órát, aztán még borsosabb áron mobiltelefont vett magának – végül százezer forintot adott a nagymamájának. Eddig nagyjából rendben is mentek a dolgok, hanem aztán az italboltok következtek, ahol is az addig gyakorolt nagyvonalúsággal fogyasztotta az alkoholt. A Keletitől valamiképp Újpestre keveredett, ahol az önkormányzat közelében egy padon nyugovóra tért. Másnap reggel a közterület-felügyelő ébresztgette, s az állapota felől érdeklődött. Az ifjú ekkor eszmélt rá, hogy míg az igazak álmát aludta, eltűnt az oldaltáskája, benne az örökségből még el nem költött 400 ezer forinttal. Természetesen a rendőrségre sietett, s a IV. kerületi zsaruk azonnal munkához láttak. Elsőként a környéken elhelyezett térfigyelő kamerákat kezdték faggatni – nem is sikertelenül: az üvegszemek két helyen is „lemozizták” a történteket. A felvételen látszik, hogy két férfi odasétál az alvóhoz, s amíg az egyik elveszi a táskáját, a másik éberen figyel. Ez távoli felvétel volt – nem úgy a másik: miközben elsétálnak alatta, az arcuk is látszik, olyannyira, hogy a rendőrök közül többen is felismerték a tetteseket.

B. Lászlót egy héttel az esemény után az utcán fogták el, s ugyanerre a sorsra jutott a társa, D. János is. Mindkettőjük ellen kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. B. Lászlót előzetes letartóztatásba helyezték, társa viszont szabadlábon védekezhet, mivel tevőlegesen nem vett részt a táska szíjának elvágásában. Az örökhagyó nem gondolta volna, hogy a hagyatékával ennyi embernek okoz problémát, illetve ad munkát. Az örökös pedig? Ha rápillant a régi 28 ezer forintos karórájára, vagy megcsörren a korábban 48 ezerért vásárolt mobiltelefonja, joggal vélheti, hogy hasznosabban is bánhatott volna a könnyen jött pénzzel.

A kihallgatás során a két tettes elmondta: nem hitték, hogy ilyen értékes zsákmányra találnak, így örömükben az első útjuk természetesen a kocsmába vezetett, ahol aztán nagy mulatságot csaptak. Bizony, a pénz olykor bajjal jár!

Ezek is érdekelhetnek