Múltban élő asszony

Ismét egy amerikai emlékezetkieséses történet. Az 56 éves Kim Harris Denicola a louisianai Baton Rouge-ban él, és a férjével az ételcsomagoló vállalkozásukat vezeti.

Ország-világU. Á.2019. 02. 15. péntek2019. 02. 15.
Múltban élő asszony

Tavaly októberben a hittanóra után, amire minden héten jár, kiment a parkolóba és erős fejfájást érzett. A szinte kibírhatatlan fájdalom mellett hirtelen elhomályosult a látása. Felhívta a férjét, aki azt javasolta, hogy valakivel vitesse be magát a kórházba. Így is lett.

Az asszony következő emléke az volt, hogy felébred a kórházban. Szerettei máig sem értik a megdöbbentő helyzetet: Kim nemcsak hogy nem ismerte fel a férjét (akivel egyébként 14 éve él együtt), de azt állította, hogy 1980-at írunk, s ő még csak 18 éves. Fogalma sem volt a gyerekeiről (pedig van egy 35 és egy 34 éves fia), így aztán a négy unokájáról sem tudott. Azt hitte, hogy még Ronald Reagan az elnök, és persze sosem hallott Donald Trumpról.

Az emlékezetkiesést szenvedett nőt sokkolta, amikor közölték vele, hogy 2018-ban járunk és időközben elveszítette a szüleit. Nem tudott mit kezdeni azzal a ténnyel sem, hogy az emberek apró telefonokkal mászkálnak, illetve a nulláról indulva kellett neki megtanítani a számítógép és az internet használatát.

Az orvosok sem tudják, hogy mi okozhatta az amnéziát. Lehet kisebb stroke vagy agysérülés következménye, de az sem kizárt, hogy annak a gyógyszernek a mellékhatása, amit előző nap vett be az izomfájdalmára.

A családja fotók és az események segítségével próbálja felfrissíteni Kim emlékezetét, de az orvosok szerint nem valószínű, hogy valaha is vissza tudna emlékezni a kiesett 38 évre – vagyis egész felnőtt életére.

Ezek is érdekelhetnek