Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
KÜLÖNÖS, de amíg a televíziós csatornákon amatőrök és profik sorra vetélkednek különféle mesterszakács címért, a valóságban nem minden étterem talál magának olyan szakembert, amilyet a konyha megkívánna. De máshol is tapasztalható szakemberhiány.
Kép: Szakma Sztár verseny képzés oktatás szakképzés iskola tudás hungexpo zsűrizés szakács konyha főzés gasztronómia tanulás 2017 04 25 Fotó: Kállai Márton
Akad szakácsból sok, csak nem biztos, hogy mindegyik főz. Nagyjából ez lehetne a mottója annak megállapítására, hogy az éttermek tulajdonosai olykor lasszóval sem találnak jó szakácsot. Nem ritka, hogy a tulajdonosok családon belül próbálják megoldani és megosztani a konyhai munkát, de ahogyan az egyik soproni panzió vezetője megfogalmazta: őt a saját fia hagyta ott az egyik karácsony előtt, mert Ausztriából olyan ajánlatot kapott, amire ő is csak azt tudta mondani: menjél, fiam.
Több tanulmányban megjelent már, hogy az ország számos téren szakemberhiánnyal küzd. Ilyen például a feldolgozóipar, az egészségügy, a szállítmányozás, az adminisztratív szolgáltatások területe, a turizmus és az építőipar; ezek az ágazatok szinte azonnali munkahelyet tudnak adni annak, aki rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel. S bár a kereslet és a kínálat regionálisan eltér, a probléma ettől még országos. Az Eduline tavaly év végén tette közzé listáját az idei, 2019-es hiányszakmákról (lásd keretesben), de éppen azzal a megjegyzéssel, hogy ez bár elsőre rossznak tűnik, mégis segíthet abban, hogy aki tanulni akar, és biztosan munkát is szeretne magának, annak érdemes ezek közül választania. Ez a lista lényegében megegyezik a 2017-es felsorolással, de abban például az Észak-Dunántúl esetében még a pék, az asztalos, a pincér, a cukrász és a lovász is szerepel.
„A jövő szakembereit fel kell készíteni arra, hogy az egyre gyorsuló technológiai fejlődés, a digitalizáció, a negyedik ipari forradalom paradigmaváltást hoz a gazdaságban. Átalakulnak, megszűnnek munkakörök, ezzel párhuzamosan jelentős számban jönnek létre új szakmák.” Ezt már Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal frissen, 2019. január 1-jei dátummal kinevezett elnöke mondta a hivatal holnapján is közzétett, a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Az elnök szerint az a fontos, hogy már a fiatalokban tudatosuljon, „érdemes a szakképzést választaniuk, továbbá, hogy nemcsak a gimnázium, hanem a szakgimnázium is életpályát, karrierutat jelenthet számukra”.
A szakmák átalakulása, ésszerűsítése alighanem alapjaiban változtatja meg a szakmákról kialakult eddig megszokott képet, miközben az elvégzett szakmunkák továbbra is ott válnak kézzelfoghatóvá, ahol elvégzik azokat. A szakmák racionalizálása amúgy nemzetközi folyamat, és szerte a világon azt mutatja, hogy ezáltal a képzések is sokkal gyorsabban tudnak reagálni a technológiai változásokra, vagyis a munkavállalók is naprakész ismeretekkel rendelkezhetnek. Ehhez felkészült és korszerű képzési helyekre, karrierlehetőségekre és versenyképes bérezésre van szükség. Mindemellett azzal is számolni kell, hogy a robottechnológia elterjedése sok helyen maga után vonja az élő munkaerő csökkenését, de az már most tudható, hogy egy robot aligha készíthet például olyan remek birkapörköltet, mint amilyet a Hortobágy környéki pásztorok tudnak, öntöttvas lábosban, üstben vagy bográcsban. Vagyis egy jó szakács, vagy hívják azt manapság bármiféle séfnek, nehezen lesz pótolható gépi karokkal.
KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu