Fizetett, hogy megverjék

Január végén bejárta a hír a világsajtót: fekete bőre és homoszexualitása miatt súlyosan bántalmaztak egy híres sorozatszínészt Chicagóban.

Ország-világU. Á.2019. 03. 08. péntek2019. 03. 08.
Fizetett, hogy megverjék

Jussie Smollett az USA-ban rendkívül népszerű sorozat, az Empire (Birodalom) egyik főszereplője. Elmondta, hogy a hajnali forgatás után hazafelé tartva, az utcán két fehér férfi rátámadt, rasszista és homofób sértéseket vágott a fejéhez, s közben Donald Trump ismert jelszavait kiabálták. A színészt többször megütötték, egyik támadója kötelet hurkolt a nyaka köré, majd leöntötték hipóval, és otthagyták az utcán.

Az eset hatalmas vihart kavart, politikai botránnyá dagadt. Heteken át foglalkozott vele a sajtó, a tévé, a polgárjogi szervezetek. A rendőrség nagy erőkkel indított nyomozást.

A vizsgálat során azonban egyre furcsább kép alakult ki. A színész egyáltalán nem volt együttműködő, úgy tűnt, kihátrál a történetből. Az is különös volt, hogy a térfigyelő kamerákkal bőven felszerelt városban egyetlen felvételt sem találtak az incidensről. Végül mégis letartóztattak egy testvérpárt. Bevallották, hogy szó sem volt valódi támadásról: Smollett saját magát verette meg. A sorozatában szereplő két statisztának csaknem egymillió forintnyi dollárt adott, hogy leöntsék hipóval és kicsit megruházzák. A színész ellen vádat emeltek hamis feljelentés miatt. Letartóztatták, de 21 millió forintnyi óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Márciusban lesz a tárgyalása, akár három évet is kaphat. Smollett még tagad, de az a vélemény alakult ki, hogy így vágyott még nagyobb reflektorfényre és hírnévre – no és több fizetésre. Együttérzést és támogatást várt, amit kezdetben meg is kapott. Ám a számítása nem jött be: börtönbe mehet és a sorozatból is kiírják.

Ezek is érdekelhetnek