Megbicsaklott bizalom

Egyes foglalkozásoknál követelmény a megbízhatóság. Ilyen a rendőr, az orvos, a bankpénztáros és még sorolhatnám tovább, s nem hagynám ki közülük a taxist sem.

Ország-világ(kispataki)2019. 03. 01. péntek2019. 03. 01.
Megbicsaklott bizalom

Erre a járműre leginkább akkor van szükségünk, amikor a tömegközlekedési eszközök még vagy már nem járnak, nekünk pedig sürgős az utunk, tehát bizonyos mértékben kiszolgáltatottak vagyunk. Ekkor hát jöjjön a drága, de jól bevált szolgáltató, a taxis. Érkezik is a szokásához híven, s megbízhatóan teszi a dolgát.

Így él ez a köztudatban, ezért is meghökkentő az a rendőrségi közlemény, amely egy betörő taxisofőrről számolt be. A dolog a fővárosban történt. A megnyerő külsejű, 30 éves fiatalember, Ny. Károly kevesellte a pénzt, amit a fuvarjai után az utasaitól beszedett, így némi mellékes után nézett. Egyik nap egy Eötvös utcai lakásba próbált betörni. Többszörös pech üldözte. A motozásra felébredt a szomszédasszony, aki már megélt egy betörést, tehát érthetően gyanakvón fülelt. Amikor meglátta a szomszédja ajtaján barkácsoló taxist, segítségért kiáltott. Ráadásul ebben a pillanatban megszólalt a ház riasztóberendezése is, így nem maradt más megoldás, mint a menekülés. Ám a betörőnek hiába volt annyi előnye, hogy nem kellett taxit hívnia, hiszen a kocsi ott állt a ház előtt, a balszerencse ekkor sem engedte el: kirohanása közben szembetalálkozott a segítségért kiáltozó szomszéd érkező hölgyismerősével. Ő használható személyleírást adott a megjelent rendőröknek.

Közben újabb riasztás érkezett, most a közeli Csengery utca egyik házából, ahová ugyanilyen módszerrel törtek be. Hát persze, hogy Ny. Károly ügyködött, aki ezúttal sikerrel járt, így jelentős értékeket – karórát, laptopot, hátitáskát, egyebeket – pakolt össze. A rendőrségnek nem volt túlzottan nehéz dolga, hiszen adva volt a személyleírás, s ha ez még nem lett volna elég, az egyik szemtanú megjegyezte a taxi rendszámát is, ami alapján sikerült a sofőrt beazonosítani. Megpróbálták telefonon elérni, de nem sikerült, viszont a házkutatás teljes sikert hozott, találtak nála korábbi betörésekből származó tárgyakat: laptopot, órákat, eurót – egyszóval könnyen mozdítható és értékesíthető holmikat. A betörő a lakásokba mindannyiszor az ajtó befeszítésével jutott be. A zsákmány több mint félmillió forintra rúgott – ennyiért valóban sokat kellett volna tekergetnie a volánt…

Ny. Károlyt a rendőrség elfogta, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A taxisszakma jó híre pedig szerencsére nem szenvedett jóvátehetetlen csorbát: az egykori munkatárs bűncselekményei miatt ne aggódjunk, hanem bátran intsük le a sárga autót.

Ezek is érdekelhetnek