Ovisok nyomába szegődtek

Bár a rendőrök derékszíján gumibot és pisztolytáska lóg, nem árt, ha néha szendvics és kóla is van náluk. Megesik, hogy elkóborolt apróságok nyomába kell eredniük, s ha a lurkók előkerülnek, addigra a kalandozásban bizony igencsak megéheznek, megszomjaznak.

Ország-világkispataki2019. 03. 22. péntek2019. 03. 22.
Ovisok nyomába szegődtek

Egy fővárosi óvodában a csöppnyi kislány úgy döntött, hogy meglátogatja a szentendrei nagyiját. Elég volt neki néhány perc, hogy felöltözzön, az ajtón kinyissa a biztonsági zárat, s máris elindult a metróhoz. A Klinikák állomásnál az ellenőr megkérdezte, hogy hová, hová, mire a leányka azt válaszolta: az iskolából tart hazafelé. Közben az óvodában feltűnt a távolléte, hamar a keresésére indult a rendőrség, kőrözést is kiadtak a megtalálására. Az egyik közbülső állomáson hiába várták a rendőrök, nem érkezett meg. Feltételezték, hogy a metrópótló buszra szállt, így bekapcsolódott a közlekedési vállalat is – szóval nem olyan könnyű elveszni a fővárosban. A keresésnek az lett a vége, hogy egy távolsági buszmegállótól jelentették: találtak egy egyedül kóborló kislányt, akit aztán az ezüstszínű kabátjáról azonosítottak a keresők. Felszállt volna a szentendrei buszra, de a sofőr nem engedte, hanem átadta a diszpécsernek. A kaland ezzel nagyjából véget is ért, a kis szökevény boldogan szállt be a rendőrségi autóba, ahol közölte, hogy éhes és szomjas. A rendőrök szendviccsel és itallal vendégelték meg, s máris vitték vissza az oviba. A körözés lefújva, a szülők és az óvó nénik megkönnyebbülhettek – az egyenruhások sikerélményt éreztek.

De nem csak a kislányok kalandoznak el néhanapján. Zuglóban egy rendőr az otthonában töltötte a szabadidejét, amikor megcsörrent a telefonja: a BVSC labdarúgópályájának vagyonőre telefonált, hogy egy kis srác mezítláb bóklászik a focipályán. A dolog télidőben nem számított éppen mindennapinak, így a rendőr feltárcsázta kerületi kollégáit, akik azonnal kocsiba pattantak, s az óvodás gyerkőc keresésére indultak. A lehető legjobbkor ment az információ a kollégáknak, mivel a szülők éppen kétségbeesetten telefonáltak, hogy eltűnt a lurkó!

A hozzájuk kiérkező rendőrök a halálra vált anyukát a kocsijukba ültették, és a sportpálya recepciójához vitték, ahol az óvodást már „védőőrizetbe” vették. Nagy lett az öröm, s némi magyarázat is akadt az eltűnésre. A családnál vendégeket fogadtak, ezért a fiúcskára kevesebb figyelem jutott, így egy idő után már csak a hiánya tűnt fel. Hová indult télvíz idején – zokniban? Azt mondta, a boltba ment, ám a gyalogosfelüljáróról megpillantotta a futballpályát – amit persze feltétlenül meg kellett néznie… A kiruccanást szerencsésen megúszta, ám a rendőrségnek, lám, akkor is akad teendője, ha éppen nem a bűnözők tobzódnak. Az ovisok pedig? Érthetően kíváncsiak a világra. E két eset is bizonyítja: nagyon vigyázzunk rájuk!

Ezek is érdekelhetnek