Őzvadászat puska nélkül

Iskoláskorunkból emlékezhetünk az Öreg néne őzikéje című bájos mesére. Azt azonban kevesen gondoltuk volna, hogy ez a versecske egyszer majd a szemünk láttára megelevenedik.

Ország-világ(kispataki)2019. 03. 07. csütörtök2019. 03. 07.
Őzvadászat puska nélkül

Márpedig így történt! Szajol határában esett meg a dolog: egy ártatlan növendék vad rátévedt a négysávos útra. Nem lévén KRESZ-vizsgája, tanácstalanul rohangált a gépjárművek között. A sofőrök, becsületükre legyen mondva, vigyáztak a riadt jószágra, miközben lépésben haladva tisztes torlódást okoztak. A forgalmi dugónak két arra autózó törökszentmiklósi rendőr vetett véget. Először a kocsival próbálták a gidát leterelni az útról, ám a szerencsétlen jószág a szalagkorlát miatt nem tudott elfutni a határba. Az egyenruhások ekkor úgy döntöttek, hogy – a zsargonjukkal szólva – személyesen és fizikailag avatkoznak közbe. Megközelítették az őzikét, elkapták, és – a mesebeli helyzettől némileg eltérő szükségmegoldással – rabláncra fűzték: a fogolykísérethez használt vezetőszíjat kellő óvatossággal rátekertek az állat nyakára, miközben a gépkocsisor utasai türelmesen végigszurkolták a gidamentő akciót.

A békés vadászat során a járőrök hívták volna a helybeli vadásztársaság illetékesét, de nem érték el, így a rendőri intézkedés folytatódott. No, nem úgy, mint amilyenhez a rendbontók szoktak, helyette szolidan megnyugtatták a még mindig kétségek között vergődő és eliszkolni vágyó vadat. S lám, amikor megérezte a segítő szándékot, máris együttműködővé vált. A rendőrök összekötözték a lábait, majd a gidát a gépkocsijuk csomagtartójába helyezték. A 4-es úton megindulhatott a forgalom Törökszentmiklós felé, az autósok fellélegezhettek. S hogy mi lett az őzzel? A járőrautó a közúttól távoli ártéri erdőbe fuvarozta, majd amikor biztonságban érezhette magát, szabadjára engedték. A szemtanúk szerint az életmentő beavatkozás, hála istennek, a sértetlen gida boldog ugrándozásával ért véget.

Ennek a történetnek igazából nem is az erőszakos eseményeket, olykor véres rémdrámákat közlő rovatunkban lenne a helye, amennyiben nem sejtenénk a folytatást. Ugyanis nagy valószínűséggel a nagy lélekjelenléttel megmentett vadállat életének egy jövőbeni hajtóvadászaton puskagolyó vet majd véget. Amit a mostani gidasegítő akcióéhoz hasonló ünneplés követ majd…

Ezek is érdekelhetnek