Szükségtelen zavarás

Egy rendezvényközpontban és a mellette lévő parkban rendszeresen tartottak koncerteket, amelyek nagyon zavarták a környéken lakókat.

Ország-világDr. Tanács Gábor2019. 03. 28. csütörtök2019. 03. 28.
Szükségtelen zavarás

A rendezvények előtti és utáni pakolás ráadásul óriási csörömpöléssel járt. Két helyi lakó végül pert indított a központ ellen azzal, hogy a pakolást korlátozzák reggel nyolc és este nyolc óra közé, a parkban és a hangszigeteléssel nem rendelkező épületben ne szervezzenek hangosítással járó koncertet, a hangszigetelt teremben pedig csak csukott ablaknál tartsanak ilyet.

A kereset abból indult ki, hogy a rendezvények sértik a szomszédjog alapszabályát, a szükségtelen zavarás tilalmát. De mivel a hivatkozott időszakban csak egyetlen zajmérés készült, ezért az első- és a másodfokú bíróság is úgy ítélte meg, hogy nem sikerült bizonyítani a szükségtelen zavarást, holott az egyetlen mérés idején a zajszint átlépte a határértéket. A bíróságok azt mondták, a felperesnek kellett volna bizonyítania azt is, hogy milyen konkrét napokon milyen rendezvények zajlottak a rendezvényházban, s akkor mekkora volt a zajterhelés. A keresetet az első- és a másodfok elutasította azért is, mert szerintük a lakóknak kellett volna bizonyítaniuk, hogy az általuk javasolt módszerekkel a zajterhelés tényleg csökkenthető. Ugyanakkor az eljárás során a lakók kezdeményeztek zajmérést és környékbeli tanúk meghallgatását is, ezeket az indítványokat azonban a bíróság elutasította. A bíróság mindössze arra kötelezte a rendezvényközpontot, hogy a szerelési és szállítási munkálatokat ne végezzék este tizenegy és reggel hat óra között.

Az ügy a Kúria elé került, a felperesek azt kérték, hogy tegyék vissza a pert első fokra, és az folytassa le a bizonyítást – vagyis mérjenek zajszintet, hallgassák meg a többi szomszédot. Azt, hogy a zaj megszüntetéséhez mit kell csinálni, megint nem a laikus szomszédoknak kell megmondani, hiszen ők mindössze azt kérik, a zavaró zajt szüntessék meg – hogy miképpen, az az alperes dolga.

A Kúria kimondta, a bizonyítási teher nem azt jelenti, hogy a bizonyítékoknak már a per előtt rendelkezésre kell állniuk, vagyis a zajhatás zavaró és szükségtelen voltát igenis bizonyítani kellett volna a per során, leginkább a zajmérés elrendelésével. Ha ilyen módon megáll a szükségtelen zavarás, utána a rendezvényközpontnak kell bizonyítania, hogy a javasolt megoldás nem csökkentené a zajszintet, esetleg aránytalan költséggel járna. Így a már évek óta tartó per ismét visszakerült első fokra.

Ezek is érdekelhetnek