Okoscímke- kisokos

AZ ÉLELMISZEREK TÁJÉKOZTATÓ CÍMKÉIN számos információ szerepel, melyek közül az ár és a fogyaszthatósági idő tűnik a leginkább fontosnak. Ám más adatokkal sem árt tisztában lennünk, hogy a legmegfelelőbb árut vihessük haza.

Ország-világBudai Horváth József2019. 04. 14. vasárnap2019. 04. 14.

Kép: Termékösszetevők olvasása ételcímke E-számok eszámok tudatos vásárló müzli 2019.04.08 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Okoscímke- kisokos
Termékösszetevők olvasása ételcímke E-számok eszámok tudatos vásárló müzli 2019.04.08 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Amióta a táplálkozás, az étkezési szokások és az egészségi állapot közötti összefüggések mind többeket foglalkoztatnak, az élelmezési termékek tájékoztató címkéi még inkább előtérbe kerültek. Az élelmiszer-jelölés az élelmiszeren, annak csomagolásán, vagy egyéb módon rögzített eszközön, illetve a kísérő dokumentumban megjelenő bármilyen információt jelenti. Az Európai Unió jogszabályai alapján idehaza is kötelező az áruhoz csatolt magyar tájékoztató szöveg közérthető, jól olvasható, pontos, valósághű, egyértelmű, a fogyasztót nem félrevezető formában és tartalomban történő közzététele, mely követelménnyel az idegen nyelvű termékleírásnak is mindenkor összhangban kell állnia. Az élelmiszer megnevezése (például gyümölcslé, méz, joghurt, pálinka, anyatej-helyettesítő tápszer, étrend-kiegészítő) utalhat a fizikai állapotra (pasztőrözött, sűrített, porított, gyorsfagyasztott, füstölt) és a csomagolás egyediségére (például védőgázas) is. Fontos adat az élelmiszer előállítójának, forgalmazójának (cég)neve és címe, a származás vagy eredet helye (a feldolgozatlan marha- és baromfihús, a gyümölcs- és zöldségfélék, a tojás, a méz, a bor és az olívaolaj esetében kötelező). Az összetevők az előállításkor mért tömegük csökkenő mennyiségű sorrendjében, míg az adalékanyagok a funkciójuk, (csoport)nevük alapján szerepelnek. A minőségmegőrzés az esetleges speciális tárolási vagy felhasználási feltételekkel, illetve a gyorsan romló élelmiszereknél a fogyaszthatósági lejárattal szintén lényeges adat.

Fontos információ az energiatartalom, fehérje, szénhidrát (ebből cukor), zsír (telített zsír), élelmi rost, nátrium fogalomköre. A felsoroltak valamennyien, míg a víz, az ásványi anyagok és a vitaminok nem tartalmaznak kalóriát. Az egészséges, ülőmunkát végző felnőtt napi energiaszükséglete (amit az egészségi állapot, az életkor, a nem, a testtömeg befolyásol) 2000 kcal (azaz kilokalória; az SI mértékegység szerint 1 kalória 4,2 joule-lal egyenlő). A címkéken az energiatartalmat általában 100 gramm vagy 100 milliliter mennyiségre (ritkán adagra vagy teljes súlyra) vonatkozóan jelölik. A csökkentett energiatartalmú termék a hozzá hasonlóaknál 30%-kal kevesebb, az alacsony energiatartalmú 20, az energiamentes legfeljebb 4 kcal energiát tartalmaz 100 g-ra vagy ml-re vetítve.

Az Egészségügyi Világszervezet javasolja a napi teljes cukorfogyasztást a kalóriabevitel legfeljebb 10 százalékára (200 kcal, azaz 50 gramm mennyiségre) leszorítani. Az alacsony cukortartalmú termékekben 100 g-onként vagy ml-enként legfeljebb 5, italok esetében 2,5 ml; a cukormentesekben 0,5-0,5 g vagy ml cukor található.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek