Sportnapló

Bár a vízfelületekre nézvést nem vagyunk nagyhatalom, nincs óceánunk, mindössze egy „minitenger”, a Balaton és két nagy folyó, a Duna és a Tisza színesíti hegy- és vízrajzi térképünket, mégis a vízi sportok tekintetében – kajak-kenu, vízilabda – sokan irigyelnek bennünket.

Ország-világPalágyi Béla2019. 04. 10. szerda2019. 04. 10.

Kép: Debrecen, 2019. március 28. A későbbi győztes Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2019. március 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Késely Ajna
Debrecen, 2019. március 28. A későbbi győztes Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2019. március 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

S irigyelhetnek úszásban is, mivel a sportág példamutató módon mindig képes világklasszisokat felmutatni. A múlt héten négy napon át Debrecenben rendezték meg az országos úszóbajnokságot. Sportolóink egymás után kerültek fel versenyszámaik világranglistáira, többen is kvótát szereztek a dél-koreai Kvangdzsuban tartandó júliusi világbajnokságra is.

Pedig nem volt ez könnyű, a nézők sok szép küzdelemnek lehettek szemtanúi. Például kevesen gondolták, hogy az úszóvilágot rettegésben tartó Hosszú Katinkát több számban is legyőzik – márpedig így történt. A vegyes úszásban viszont nem volt mese, Katinka 200-on és 400-on is hozta a tőle elvárható bajnoki címet. Ami viszont rosszulesett a bajai lánynak, az a 200 méter pillangón elszenvedett veresége, ebben a számban ketten – Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána – is hamarabb (kétszázad másodperccel) értek a célba, így az övék a világbajnoki indulás joga.

Harcos volt a férfi 200 pillangó, ahol Cseh László is elindult, de neki sem sikerült kvótát szereznie, mivel Milák Kristóf, Kenderesi Tamás és Biczó Bence is megelőzte. Laci ekkor azt mondta: „Sok mindent végig kell gondolni…” Baljósan hangzott ez a kijelentés, akadt, aki a visszavonulás lehetőségét is kiértette belőle, ám szerencsére: új nap, új sikerek… A 200 méteres vegyes úszásban aztán a trónkövetelők között „rendet tett” a magyar úszósport egyik ikonja: a célban Cseh László, Bernek Péter, Verrasztó Dávid lett a sorrend.

Örvendetes a sok tehetséges, nyüzsgő fiatal. Akik pedig eddig a sikereket szállították, még jó ideig okíthatják majdani utódaikat. Ez a sportág munkaigényes, a tehetség kibontakozásához évek kellenek. No és jó szakemberek, kiváló példaképek, akiket érdemes követni. Szép a múltja a sportágnak: már az első újkori olimpián, 1896-ban Hajós Alfréd nyílt vízen, a testét a hideg ellen ujjnyi vastag faggyúval bekenve nyert olimpiai bajnokságot. Azóta sokan követték, Székely Évától Egerszegi Krisztinán át Hosszú Katinkáig. Jövőre Tokióba vezet az út, amelyre Cseh László és Bernek Péter már rálépett, míg a nők között Késely Ajna, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka „tempózik” a japán főváros felé. Idő még van bőven, tehetség is jócskán akad a medencékben, így jogosan remélhetjük: a magyar Himnusz a távoli szigetország uszodájában (akár többször) is felcsendül!

FOTÓ: CZEGLÉDI ZSOLT

Ezek is érdekelhetnek