Véres húsvét

290 ember vesztette életét és több mint négyszáz sebesült meg Srí Lankán, ahol egy összehangolt merényletsorozatban nyolc helyen történt robbantás húsvétkor. Ez a 9/11 után a XXI. század legvéresebb merénylete.

Ország-világMarkos Mária2019. 04. 29. hétfő2019. 04. 29.

Kép: NEGOMBO - SRI LANKA - APRIL 23 : People attend burial ritual of the victims of multiple terror attacks during a funeral ceremony in Negomboo, Sri Lanka ,Tuesday, April 23 , 2019. The death toll from Sunday's multiple terror attacks in Sri Lanka has risen to 310, according to media reports. Chamila Karunarathne / Anadolu Agency, Fotó: Chamila Karunarathne

Funeral Ceremony for the Victims of multiple explosions in Sri Lanka
NEGOMBO - SRI LANKA - APRIL 23 : People attend burial ritual of the victims of multiple terror attacks during a funeral ceremony in Negomboo, Sri Lanka ,Tuesday, April 23 , 2019. The death toll from Sunday's multiple terror attacks in Sri Lanka has risen to 310, according to media reports. Chamila Karunarathne / Anadolu Agency
Fotó: Chamila Karunarathne

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a húsvétvasárnapi robbantások elkövetését. Három pokolgép keresztény templomokban robbant, éppen a húsvéti mise idején, és a támadók célba vettek három, többségében külföldiek lakta szállodát is. Egy hetedik pokolgép – amely két emberéletet oltott ki – egy Colombótól délre lévő városban robbant fel: Dehivala városban a helyi állatkertben történt robbanás. A templomok belsejét törmelék és vér borítja. A legtöbben, 67-en a tengerparti Negombo város templomában haltak meg. Itt a robbanás ereje szinte teljesen lerepítette a templom tetőszerkezetét. Az áldozatok között kilenc külföldi turista is van. A kormány kijárási tilalmat rendelt el, és a hatóságok korlátozzák a közösségi oldalak elérését is. A terrortámadások miatt kétnapos szünetet rendeltek el az állami hivatalok, cégek, illetve magánvállalatok munkájában.

Az utóbbi napokban több olyan jelentés is napvilágra került, amelyek szerint a hatóságok attól tartanak, merényletekre készülhetnek a közel-keleti térségből hazatért szélsőséges Srí Lanka-i muszlimok. Indiai és amerikai hírszerző források templomok és szállodák elleni merényleteket jeleztek, a húsvét közeledtével egyre többször és egyre nagyobb méretű támadás lehetőségéről beszélve. Április 4-én már konkrétan a keresztény templomok elleni merénylet veszélyéről érkeztek az információk a külföldi szolgálatoktól. Helyi források szerint a merényletek előtt a katolikusok nem érezték veszélyben magukat, a templomok környékén ezért nem is volt komoly a rendőrségi jelenlét. A szolgálatok jelzései alapján azonban a merényletre készülő gyanús személyek névsora is a helyi szolgálatok tudomására jutott. Ennek ellenére nem történt semmi, ami érdemben akadályozhatta volna a véres támadás előkészületeit és végrehajtását. Sem a templomok, sem a szállodák őrségét nem erősítették meg. Az, hogy ennyire közömbös fülekre találtak az érdemi információk, annak a politikai válságnak is betudható, amely Srí Lankán tavaly ősz óta dúl az államfő és a kormányfő közötti konfliktus következményeként. Az elnök elmozdította a kormányfőt a nemzetbiztonsági tanácsból, így Ranil Vikremaszinge el volt zárva minden fontos fejleménytől. A hatóságok eddig hét embert vettek őrizetbe, valamennyien Srí Lanka-i állampolgárok.

FOTÓ: CHAMILA KARUNARATHNE, AFP

Ezek is érdekelhetnek