Hímezz magyarra! – Keresik a magyar hímzés nagyköveteit

Hímezz magyarra! címmel pályázatot hirdet a Magyarok Európában Egyesület. Azok jelentkezését kérik, akik az ősi életerőt, életörömet árasztó magyar hímzés követeiként a hazai néphagyományok terjesztői lehetnek világszerte.

Ország-világDulai Sándor2019. 07. 10. szerda2019. 07. 10.

Fotó: Rolf Eisbrenner

Hímezz magyarra! – Keresik a magyar hímzés nagyköveteit Fotó: Rolf Eisbrenner

A program életre hívója, a pályázat ötletgazdája Szöőr Anna pszichológus és csapata: az egyesület elnökeként Görgey Zsuzsanna – aki a magzatok élethez való jogáért kiálló, Séta az életért nevű rendezvény szervezőjeként vált ismertté –, Budaházy Edda, a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom vezetője, Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász orvos, Fekete Mária jelmeztervező, Molnár Katalin és Radványi Katalin üzletasszony, a mezőkövesdi matyó templomfestő és divattervező Takács Istvánnak emléket állító alapítvány tagjai, egy kalocsai hagyományokat ápoló csoport tagjai és mások.

Mint Szöőr Anna elmondta, csupa olyan ember, akinek a lelkében és tevékenységében a magyar hagyományok feltámasztása és erősítése, az értékteremtés az élet lényegéhez tartozik. Hogyan született az ötlet, és miként lett ebből pályázat? A tavasz kezdetén a mezőkövesdi Árvai Erzsébet hagyományőrzőként egy kék blézer kihímzésével kedveskedett Szöőr Annának, mint a Szeleczky Zita-emlékév szervezőjének. Amikor ő magára vette, többen megszólították, mondván, milyen szép, és kérdezték: hogyan juthatnának hozzá ehhez hasonlóhoz? Arra gondolt, ha erre ekkora az igény, itt az alkalom, hogy elinduljon egy népi kulturális értékeket közvetítő, az öltözködésben, a divatban ízlést formáló, a fiatalabb korosztályokra is ható mozgalom – amely ráadásul munkát adhat hazai és határon túli hímzőknek, nyugdíjasoknak, kismamáknak és másoknak.

Illik a farmerhez – és viselőjéhez– a könnyű kalocsai blúz

Akik pedig viselik a gyönyörű hímzett ruhadarabokat – amelyeket a népi hagyományainkat magukénak valló üzletek árusítanak –, motívumaikat, életüzeneteiket idehaza s külföldön is egyre ismertebbé, igazi magyar „márkanévvé” tehetik. A ruhákon a virágmintáké a főszerep. Viselettől és tájegységtől függ azonban, hogy hol milyen virágnak van helye. S kinek-kinek meglehet a maga legkedveltebb virágmotívuma, Görgey Zsuzsanna, az egyesület életvédő elnöke például különösen szereti a tulipánt, melyről így vall:

„Mindig meghat ez a bensőségesség, elrejtettség a szirmok lágynak tűnő, mégis erőteljesen védelmező ölelésében. Számomra sosem volt kérdéses, hogy a népi művészetek az élethez való egészséges viszonyunkat ábrázolják, azt fejezik ki, azt mutatják be számunkra. Ősi életerő, életöröm árad a magyar hímzés által. Mindig feltör bennem a boldogságérzés, ha ezeket a telt, színes motívumokat látom.”

A napokban a Hír Tv Paletta című műsora is részletesen foglalkozott a pályázattal, s erre sokan felfigyeltek. Jelentkezett az Új Színház – művészei szívesen viselnék a hímzett ruhákat –, Vásárosnamény polgármestere – a beregi keresztszemes hímzést szeretnék népszerűsíteni, hungarikummá tenni –, és más települések vezetői, s főként hím ző asszonyok az ország több tájáról és Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról is. Szöőr Anna és Végh Ágnes tiszafüredi szakoktató azon dolgozik, milyen iskolákban és hogyan lehetne a magyar népi hímzést a tananyag részévé tenni. A polgármestereket a pályázatot meghirdető egyesület azzal is igyekszik bevonni, hogy körbeküld egy Történelmi Magyarország-vásznat, amelyre ráhímeztethetik a településükre jellemző motívumot.

Szemet-szívet gyönyörködtet a matyó minták színgazdagsága

A budapesti Józsa Judit Galériában pedig a pályázat lezárultával rendezendő divatgálán színésznők, sportolók, riporternők, üzletasszonyok és közéleti személyiségek mellett a Magyar Nemzeti Balett művészei és a Magyar Állami Operaház énekesei mutatják be a legszebb hímzett ünnepi, estélyi és hétköznapi ruhadarabokat. A Hímezz magyarra! pályázat legjobbjai 2020-ban – amelyet az Országgyűlés június 18-án a nemzeti összetartozás évének nyilvánított – a magyar hímzés követeiként hazai és külföldi rendezvényeken képviselhetik Magyarországot.

A program máris fölkeltette a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója és több külföldön működő, néphagyományokat ápoló kulturális egyesület, művészeti társaság, hazánkkal szoros kapcsolatban levő személyiség érdeklődését. José Cura világhírű argentin operaénekes legutóbbi magyarországi fellépésekor elismerését fejezte ki hazánk és a kezdeményezés iránt, s nagy lelkesedéssel vállalta annak népszerűsítését. A program és a pályázat meghirdetői úgy döntöttek: a tenorsztárnak felajánlják a magyar hímzés tiszteletbeli nagyköveti címét.

José Cura, a magyar hímzés leendő tiszteletbeli nagykövete és Szöőr Anna, a pályázat ötletgazdája

Családok is pályázhatnak. A Magyarok Európában Egyesület pályázata mindazoknak szól, akik szívügyüknek érzik a magyaros öltözködéskultúra terjesztését hazánkban, az elszakított területeken és bárhol a nagyvilágban. A pályázóktól háromféle kézzel hímzett ruhadarabban – alkalmi, hétköznapi és sportos viseletben – készült fényképet kérnek, ezek közül legalább egyet a „Hímezz magyarra!” munkacsoport hímző asszonyainak kell feldíszíteniük. Pályázni négy korcsoportban, 14 éves kortól lehet. Pályázhatnak családok is, életkortól függetlenül. A pályázókat segítik az egyesület hagyományőrzői, protokoll- és stílustanácsadói. A határidő 2019. szeptember 17. A pályamunkákat neves művészekből, közéleti személyiségekből és üzletemberekből, a magyar hímzőkultúra rangos szakembereiből álló zsűri értékeli. A pályázatra jelentkezni a himezzmagyarra@gmail. com e-mail címen és a „Hímezz magyarra” facebook oldalon, érdeklődni a megadott e-mail címen és a 06-30/937-3547-es telefonszámon lehet.

 

Ezek is érdekelhetnek