Vagyont érnek a világsztárok egyedi kézjegyei

Több mint ezer dedikált sztárfotó sorakozik a gyűjtő, Szittyavári József három albumában. A különleges hagyaték bizonyosan sokakat érdekelne, s itt most némi ízelítőt kaphat belőle, aki kedveli ezeket a ritka relikviákat.

Ország-világBorzák Tibor2019. 07. 20. szombat2019. 07. 20.
Vagyont érnek a világsztárok egyedi kézjegyei

Egymás után mosolyognak rám a világsztárok: Chaplin, Marlon Brando, Paul Newman, Richard Burton, Tony Curtis, Gregory Peck, Robert Redford, Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Liza Minnelli, Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Annie Girardot, Romy Schneider, Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Irene Papas, Edith Piaf, és még hosszan sorolhatnám, ki mindenki. Kisebb vagy nagyobb méretű, színes vagy fekete-fehér fotóikon ott a kézjegyük is, többen névre szóló dedikált képet, üdvözletet küldtek vissza a címzettnek, Szittyavári Józsefnek.

Filmes pillanatokat idéznek a képek. Fotó:Kállai Márton

A keceli nyugdíjas tanárral az 1980-as évben többször is találkoztam, mindig megcsodáltam autogramgyűjteményét, amelyet három vaskos albumban őrzött. Szepi bácsi – mindenki így becézte a kisvárosban – már akkor közel járt a kilencvenhez. Idős korára egyedül maradt, betegen teltek a mindennapjai, az emlékei is megkoptak. Aztán elszaladtak az évtizedek. Nemrég eszembe jutott, vajon mi lett a sorsa az értékes kollekciónak. Szorgalmasan nyomoztam, ám nehezen jutottam egyről a kettőre. Hónapok múltán aztán a tanár úr egykori szomszédja fontos részletekkel tudott szolgálni, s kiderült, kihez került a hagyaték egy része. Felhívtam az illetőt, aki első alkalommal nem fogadott kitörő lelkesedéssel, nem nagyon értette, miért szeretném újra látni. Csak úgy engedett be az otthonába, ha nem írom le a nevét, és nem készül róla fotó.

Jó játék megfejteni az aláírásokat is. Fotó: Kállai Márton

Több mint ezer dedikált sztárfotó sorakozik a három albumban. Az elsőben az 1960 és 1964 között érkező kincsek, a már említetteken kívül Frank Sinatra, Kirk Douglas, Fernandel, Audrey Hepburn, Maria Callas, Juliette Greco, Lili Palmer, Rökk Marika, a Kessler nővérek és Gagarin nevével érdemes kiegészíteni a rangos társulatot. Szepi bácsi annak idején egyik diákjánál látott híresség kézjegyével ellátott fényképet, ekkor kapott kedvet a hobbihoz. Először csak magyaroknak írt, majd külföldi művészeknek is, mindenkinek a saját nyelvén. A címeket a filmes újságokból nézte ki. Volt, akit ötször is megkeresett levelével, mire választ kapott.

Az űrhajósok kézjegyeit is őrzi az egyik album. Fotó: Kállai Márton

A következő, 1969-et jelző fényképalbumban sokak mellett Anna Moffo, Monica Vitti, Claudia Cardinale, Gianni Morandi, Oscar Peterson, Pelé, az Apollo–14 űrhajó legénysége, Krencsey Marianne, Psota Irén, Gobbi Hilda, Pécsi Sándor, Koncz Gábor, Balczó András is szerepel. A harmadik, 1974-es mappában ott van például Charles Bronson, Dean Reed, Max von Sydow, Kabir Bedi (Sandokan), Herbert von Karajan, II. János Pál pápa, Rubik Ernő, Takács Marika, Endrei Judit, Harangozó Teri, Szűcs Judit, a Regőczy–Sallay jégtánckettős és sok-sok magyar színész.

Sophia Loren dedikált képe. Fotó: Kállai Márton

Szepi bácsi utoljára Luciano Pavarottitól kapott levelet, amely természetesen dedikált fotót tartalmazott. Tervezte, hogy a világpolitika nagyjainak is ír, de végül nem szánta rá magát. Hazafelé azon töprengek, vajon mennyit érhet az autogramgyűjtemény. Az egyik legismertebb internetes aukciós weboldalon, az amerikai eBayen végeláthatatlan a kínálat. Olyan nevekre keresek rá, akiktől a keceli pedagógus is kapott dedikált képet, és most ezen az oldalon egy kattintással bárki megrendelheti. Chaplin 145–700 ezer, Marlon Brando 80–160 ezer, Gregory Peck 14–140 ezer, Tony Curtis 8–45 ezer, Alain Delon 4–46 ezer, Fernandel 80 ezer, Elizabeth Taylor 2–199 ezer, Audrey Hepburn 800 ezer, Sophia Loren 5–34 ezer, Liv Ullmann 10–22 ezer, Maria Callas 1–480 ezer, Edith Piaf 99 ezer, Leonard Bernstein 150 ezer, Gagarin 785 ezer forint. Elképesztő különbségek vannak.

Nemcsak filmsztárok aláírt fotói sorakoznak itt.... Fotó: Kállai Márton

De tudni kell, hogy az autogram értéke ugyanúgy változik, ahogy a tőzsdén a részvények árfolyama, a dedikált fényképeket illetően hosszú távon növekedés figyelhető meg. Nyilvánvalóan az a fotó a legdrágább, amelyiket a művész saját kezűleg írt alá, és ez bizonyítható is. Akik eltávoztak az égi társulatba, azok dedikációi még többet érnek, haláluk pillanatában látványosan megugrik az áruk. Azt is tudni kell, hogy vannak „hamisítványok”. Nehéz elképzelni ugyanis, hogy egy olyan elfoglalt és bálványozott színész, mint Elizabeth Taylor vagy Richard Burton leült az íróasztalához és órákon át dedikált. Bevett szokás szerint helyettük a titkáruk utánozta a kézjegyüket, általánosságban hasonlóan az eredetihez.

Félalakos portrét is találunk...Fotó: Kállai Márton

Ezt a legális hamisítási formát alkalmazta például az imént említett sztárpáron kívül Marlon Brando, Charles Bronson, Paul Newman, Frank Sinatra, Jean-Paul Belmondo, Robert Redford, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Jane Fonda – ám a rajongók ezt sértésnek vették. A titkári autogramon túl létezik aláírás-bélyegző, illetve fotóra nyomtatott szignó. Nem is kell mondani, hogy ezek értéke a legalacsonyabb. Ellentétben a névre szóló dedikációkkal, melyekből Szittyavári József gyűjteményében bőségesen található, ilyet küldött neki például Edith Piaf, Annie Cordy, Rossanno Brazzi, Gabriella Tucci, Gabor Carelli.

Szűcs Judith mosolyog ránk. Fotó: Kállai Márton

Jelenlegi tulajdonosa azt szeretné,ha olyasvalakihez kerülne a kollekció, aki értékeli az efféle dokumentumokat. Netán nyilvánosan is bemutatná a különleges anyagot.

Ezek is érdekelhetnek