Messi és Puskás nyomdokain

Egy magyar kisfiú a legnagyobb spanyol futballisták között. Egy ígéretes tehetség, aki nem felejti el, honnan került Barcelonába...

Ország-világHaraszti Gyula2019. 09. 07. szombat2019. 09. 07.
Messi és Puskás nyomdokain

Kilencévesen, a magyar gyerekek közül elsőként vették fel az FC Barcelona futballiskolájába, az FCB Escolába. Szobájában ma is szinte tapétaként díszelegnek a Barcelona-zászlók, az egyesület indulójával, sztárok aláírásával. A falon lógnak természetesen fotók is, amelyeken együtt látható a legnagyobbakkal, Messivel, Neymarral és a többiekkel.

Nem feledkezik meg ugyanakkor arról sem, hogy honnan jött, Puskás, Kubala és a nagy elődök képei, a róluk készült könyvek is megtalálhatók a szobájában, büszke a magyar futball múltjára. És a hazája múltjára is, érdekli a magyar történelem – bár erről csak keveset tudhat meg a spanyol iskolában.

Ő Mari Zoltán, a magyar labdarúgás egyik legígéretesebb tehetsége, aki jelenleg nemcsak magyar korosztályos válogatott, hanem azon dolgozik, hogy megállja a helyét a La Masiárán, a gránátvörös-kékek akadémiáján. Ez azért sem mindennapi eredmény lenne, mert a Barcelona akadémiájáról olyan kiválóságok kerültek ki, mint Josep Guardiola, Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets vagy éppen Lionel Messi.

A cél természetesen a Barcelona első csapata, de egyelőre azért kell keményen küzdeni, hogy minél jobb labdarúgó legyen. Az FC Barcelona nem engedélyezi játékosainak, hogy nyilatkozzanak a sajtónak, de ott-tartózkodásunk idején mégis sikerült egykét információt megtudnunk a családtól. Például azt, hogy az akadémiai edzéseken kívül Zoli magánedzőhöz is jár, az iskolába pedig viszonylag hamar sikerült beilleszkednie, bár a kezdeti idők nem voltak könnyűek.

Mari Judit, Zoli édesanyja elmesélte, hogy katalán nyelven kellett kitölteni a jelentkezési lapot, ami nem kis feladat elé állította az akkoriban még spanyol nyelven sem beszélő nőt. A fia azonban rövid idő alatt elsajátította a nyelvet, ma már jobban beszéli, mint ő.

A futballban pedig egyre jobban haladt előre, Magyarországon nála évekkel idősebbek között játszik a válogatottban, de a spanyolok is értékelik a tehetségét. Nagy élmény maradt például a számára, amikor részt vehetett Neymar bemutatásán a Camp Nou gyepén, és át is ölelhette a brazil csillagot, amikor a sztár üdvözölte a gyerekeket a szurkolók előtt. De fényképezkedhetett, találkozhatott Messivel is és más nagyságokkal.

Mari Zoltán: tehetsége vitathatatlan.

Hamarosan elérkezik az idő, hogy a Barca esetleg anyagilag is támogassa a Mari családot, Zoli 16 éves kora után, de addig nekik kell állniuk a költségeket. Jelenleg egy bérlakásban élnek Barcelonában, ahonnan tizenöt-húsz perc alatt lehet eljutni a stadionba. Látogatásunk idején éppen a Király Kupa meccsét játssza a Barca az Arsenallal.

Meg is beszélünk Zolival egy találkozót a pálya közelébe, természetesen nem máshová, csakis a Kubala-szobor mellé. A mérkőzés előtt azonban telefonüzenetet kapunk: nem tudunk összefutni, mert Zoli a VIP-páholyból nézheti a találkozót. Mi a felső karéjra veszünk jegyet.

Messi sajnos nem játszik, Griezmann pedig árnyéka önmagának, az Arsenal az első félidőben hatalmas bomba gólt lő. A második játékrészre sem szedi össze magát a többnyire tartalékokból felálló, „második csapat”, egy öngóllal és Suárez lesipuskás góljával azonban sikerül megnyerni a meccset.

Ha a mérkőzés nem is, a stadion lenyűgöző. Százezres tömeg éljenez, hullámzik. A meccs után a kijárat felé belebotlunk a fiesztába is, fúvósok és dobosok kísérik a latinos hangorkánt, amely arról szól, hogy ismét győzött a csapat. A szurkolók az énekükben egyenként skandálják a kerettagok nevét.

Eközben arra gondolunk: egyszer talán a nevek között, a régi nagyoké után újra elhangozhat majd egy magyar focistáé is. Akár Mari Zoltáné.

Ezek is érdekelhetnek