Jótékonyság régen és ma

Összesen 250 ezer eurót, azaz 81 millió forintot adományozott az első romániai gyermekonkológiai klinika építésére az amerikai Metallica zenekar a minapi bukaresti koncertjén. Az adakozás nem új keletű, s nem is csupán úri hóbort. Október 4-én ünnepeljük a világnapját.

Ország-világMarkos Mária2019. 10. 11. péntek2019. 10. 11.

Kép: Members of American heavy metal band Metallica perform at their concert in Hong Kong, China, 20 January 2017., Fotó: gcmt

Heavy metal band Metallica rocks fans at Hong Kong concert
Members of American heavy metal band Metallica perform at their concert in Hong Kong, China, 20 January 2017.
Fotó: gcmt

Az adományozás napja ösztönző lehetőséget kínál ahhoz, hogy felfedezzük: az ajándék lényünk része. Nem elvont fogalom, a donáció gyökerei az evangélium üzenetéig nyúlnak vissza.

Jeles napok adományai Magyarországon szinte minden egyházi ünnephez kötődő jeles naphoz kapcsolódott adománygyűjtő szokás.

-Vízkeresztkor az atya és a kántor házat szenteltek, a hívők adománnyal honorálták fáradozásaikat. -Márton-napi köszöntőkor a pásztorok Szent Márton vesszejét adományozták a gazdának, hogy ezzel hajtsa ki tavasszal először az állatokat. Ezért cserébe kapták a béles- vagy rétespénzt. -A pásztorok karácsonyi vesszőhordása az egyik legszebb adománygyűjtő szokás. Karácsony vigíliáján a falut nagy vesszőnyalábbal járták végig, amiből az asszonyok kihúztak egy szálat az állatoknak, hogy termékenyek és egészségesek legyenek. Ezért cserébe pedig pénzt, bort és cipőt kaptak ajándékba. -Antal-napon sütötték Szent Antal, vagyis a szegények kenyerét. Az üres kalácsot kolduskalácsnak is nevezték, mivel nem töltötték meg, s így osztották a templomajtóban a szegényeknek, akiktől azt kérték, hogy a családok halottaiért imádkozzanak.   A sovány pénzű tanítók segítésére is szolgált a Balázs- és a Gergely-nap. Forrás: versnaptar.blog.hu

Bár az adományozás tradicionálisan az egyházakhoz kötődik, ma már több évtizedre visszatekintő hagyománya van az adakozás alternatív módozatainak. Ezek közül a donáció egyik leggyorsabban terjedő formája az online adománygyűjtés.

A magyar civil szervezetek munkáját negyedszázada segítő Nonprofit Információs és Oktatóközpont Alapítvány (NIOK) öt éve indította el az Adjuk össze! szolgáltatást, amely az első online adománygyűjtési lehetőség a civil szervezetek számára. A civileket megszólító közösségi adománygyűjtő platform egyre sikeresebb.

Eddig 155 millió forint adomány futott át az elmúlt öt évben csak a közösségi kampányokon az adjukossze.hu webcímen elérhető kezdeményezés jóvoltából, ahol etikusan működő civil szervezeteknek adnak felületet.

– A civil szervezeten múlik, hogy a kampánya mennyire képes sikeresen működni – állítja Gergely Anna, a NIOK Alapítvány kommunikációs vezetője. – Mi elsősorban szakértői tanácsadással támogatjuk a szervezeteket, javaslatokat teszünk, hogyan és mit kommunikáljanak annak érdekében, hogy az adománygyűjtés a lehető legsikeresebb legyen.

Mindig vannak kedvelt témák, ügyek, amikre az emberek fogékonyabbak és könnyebben adományoznak. A gyerekek, az állatok javára általában szívesebben adnak, de a klímaválság kapcsán a zöld témákra is sokkal jobban mozgósíthatóak.

Adakozókedd: 2014-ben Magyarország is csatlakozott a GivingTuesday – AdakozóKeddként elhíresült – mozgalomhoz, melynek hazai meghonosítása a NIOK Alapítvány nevéhez fűződik. December 3-án tartják a világnapját, közvetlenül a Black Friday (a vásárlási láz napja) után. Amerikából indult azzal a nem titkolt szándékkal, hogy minél több embert buzdítson adományozásra.

Az Adjukössze.hu kampányai azonban jóval színesebbek és széles körűek, mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus kezdeményezést. Azonban lehet bár-mennyire „trendi” egy ügy, a gyűjtés sikere igazából attól függ, hogy a civil szervezet, alapítvány mennyire hiteles a követői között.

Az eredetileg üzleti modellnek indult közösségi finanszírozás története Amerikában az 1800-as évekre nyúlik vissza, és Pulitzer József nevéhez, pontosabban újságja olvasóihoz köthető, akik a Szabadság-szobor talapzatának befejezésére adták össze a pénzt.

Forbes: A top 50 Ígéreteket tenni könnyű, ám az igazi nagyvonalúság magában hordozza a zöldhasúról való lemondás, az adakozás képességét is. A Forbes magazin minden évben ötvenes listán teszi közzé, kik voltak az előző év legnagyvonalúbb donátorai az Amerikai Egyesült Államokban. Az America Top 50 Givers listáján található személyek többségében a leggazdagabb amerikaiak közül kerülnek ki. A 2018-as listát – immár egymást követően negyedszer – Warren Buffett részvénybefektető, üzletember vezeti 2,8 milliárd dollárral, aki több mint 2 milliárd dollárt adott közeli barátai, Bill és Melinda Gates alapítványának. A fennmaradó összeget megosztotta az – elhunyt feleségéről elnevezett – Susan Thompson Buffett Alapítvány és a gyermekei által működtetett három másik alapítvány között. Bill és Melinda Gates a második helyen áll 2,5 milliárd dolláros adománnyal. 2017-ben minden korábbinál több pénzt fordítottak az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelem globális alapjaira, valamint a Gates Orvosi Kutatóintézet és az Afrikai Zöld Forradalom Szövetsége szervezetekre.

 

Ezek is érdekelhetnek