Támadnak a kórokozók

Miért érdemes rétegesen öltözni, jobban odafigyelni a napi ruházatunk összeállításakor?

Ország-világHabik Erzsébet2019. 10. 27. vasárnap2019. 10. 27.

Kép: Nátha orrdugulás orrfújás zsebkendö influenza fertözés gyógyulás betegség takonykór megfázás meghülés 2011.10.30. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Támadnak a kórokozók
Nátha orrdugulás orrfújás zsebkendö influenza fertözés gyógyulás betegség takonykór megfázás meghülés 2011.10.30. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A nappalok még a vénasszonyok nyarát idézik, de amint elbújnak a melengető sugarak, elkél a meleg ruha, esténként pedig a fűtés. A hőmérséklet ingadozása alaposan igénybe veszi a szervezetünket, könnyű ilyenkor meghűlni, amire bizonyság az orvosi rendelőkben várakozók sokasága.

Az elnevezés persze csalóka: megfázásról, meghűlésről beszélünk, holott a hidegnek mindehhez nem sok köze van, a betegség valójában vírusfertőzés. A rhinovírusok minden évszakban körülöttünk hemzsegnek, mégis inkább a hűvösebb őszi napokkal köszönt be a náthaszezon az életünkbe.

Nem könnyű elkerülni ezeket a kórokozókat, mert köztudottan cseppfertőzéssel terjednek, így akár a villamoson vagy a sarki közértben is megfertőződhetünk, ha ránk köhög vagy tüsszent valaki. A vírusok a felső légutakban, az orr és a torok nyálkahártyáiban telepszenek meg, emiatt tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket: orrváladékozást, orrdugulást, tüsszögést, torokfájást, köhögést, gyengeséget, hőemelkedést, lázat.

A betegség akár három napig is lappanghat anélkül, hogy panaszokat okozna, ez idő alatt azonban már továbbadható a fertőzés. A náthát – bár ez csak egyik tünete a betegségnek, sokan mégis így emlegetjük – gyógyítani nem lehet.

A mondás szerint gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap a javulás, a tünetek enyhítésével azonban elviselhetőbbé tehetjük a lefolyását. Segít a pihenés, a meleg, nyugodt környezet, a bőséges folyadékfogyasztás, a torokfertőtlenítő tabletta, orrspray, szükség esetén a fájdalom- és lázcsillapító.

Van, akinél csak pár nap szipogást okoz a nátha, míg mások akár két hétig is bajlódhatnak a tünetekkel. Fotó: Németh András Péter

A levegő párásítása és illóolajok belélegzése is enyhítheti az orrdugulást. Jól tesszük, ha ilyenkor ágyban maradunk, nem megyünk be dolgozni, a beteg gyereket se engedjük iskolába, nehogy végigfertőzzük a munkahelyi kollektívát vagy az egész 4. b osztályt.

Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha a panaszok az első héten nem szűnnek, esetleg fokozódnak, netán újabbak jelennek meg. A meghűlés következtében szövőd-mények is kialakulhatnak: arcüreg-, középfül-, súlyosabb esetben tüdőgyulladás.

Az antibiotikumok a vírusok ellen hatástalanok, így meghűlés esetén – ha szövődményként nem lép fel bakteriális felülfertőzés – felesleges szedni.

Náthaűző tippek

Bármilyen hűvös, borongós is az időjárás, töltsünk minél több időt a szabadban. Sportoljunk, sétáljunk, kertészkedjünk. Öltözködjünk rétegesen, így kevésbé valószínű, hogy didergünk a reggeli hűvös órákban. Viszont a déli napsütésben levethetjük a fölösleges ruhadarabokat.

Figyeljünk a megfelelő mennyiségű és pihentető alvásra. A kialvatlanság és a krónikus stressz bizonyítottan csökkenti a betegségekkel szembeni védekezőképességet. Ügyeljünk a higiéniára, a rendszeres és alapos kézmosásra, a lakás gyakori szellőztetésére.

Fogyasszunk C-vitaminban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, valamint elegendő folyadékot a hűvösebb időben is, mert az orr, a száj, a torok és a tüdő nyálkahártyáinak vízre van szükségük a kellő nedvesség és védelem fenntartásához.

 

Ezek is érdekelhetnek