A megfagyott zenétől az olvadásig – Kóbor János történetei

A Rubik-kocka éppen negyven évvel ezelőtt indult világhódító útjára, vitathatatlan érdemeket szerezve feltalálójának, Rubik Ernőnek, egyben a magyarok kreativitását jellemezve-dicsérve. Ennek a történésnek szeretnénk adózni új, Képkocka címet viselő sorozatunkkal. Olvasóink érdeklődését szolgálva sze­retnénk általános témakörökben ismert embereknek feltenni olyan kérdéseket, melyek talán túlságosan magánjelle­gűek, éppen ezért ritkán vagy so­ha fel nem tették még nekik.

Ország-világVarga Attila2020. 02. 13. csütörtök2020. 02. 13.

Kép: kreatív magyar játékok fejtörő nehézség térlátás rubik kocka készségfejlesztő 2014 04 25 Fotó: Kállai Márton

A megfagyott zenétől az olvadásig – Kóbor János történetei
kreatív magyar játékok fejtörő nehézség térlátás rubik kocka készségfejlesztő 2014 04 25 Fotó: Kállai Márton

– Milyen a viszonya a születési helyével, településével?

– Számomra a szülőföld fogalma sokkal fontosabb, mint a haza. Ez utóbbit akár meg is lehet változtatni. Az elsőt soha! Az a gyökerem. Büszke vagyok, hogy magyarnak születtem és Budapesten!

– Kisgyermekként mi foglalkoztatta?

– A sport már egészen korán. Az 1948-as londoni olimpia sportsikerei nagy hatással voltak rám, ráadásul 1952-ben a magyar labdarúgó-válogatott aranyérmes lett a Helsinkiben megrendezett olimpián. Úgyhogy a dohánygyári Kinizsi kölyökcsapatában fociztam.

Mígnem odajött hozzám egy atlétaedző, és azt mondta, inkább fussak. Rövid távon voltak igazán jó eredményeim, 183 centiméteres magasságom, vékony alkatom miatt az edző a gátfutást javasolta. Serdülőkorom végére már egészen jó eredményeim voltak száztíz méter gáton, de egy sportsérülés miatt abbahagytam.

A sportnak a mai napig is fontos szerepe van az életemben.

– Kedvenc könyve?

– A nagyszüleimnél volt egy csodálatos, rézkarcokkal illusztrált képes nagy biblia, az Ó- és Újtestamentum. Talán négyéves lehettem, mikor először lapozgattam. Máig is lenyűgöz.

– Milyen zenét szeret?

– Szüleim jóvoltából már kisgyermekként nagyon megszerettem az operát, majd később a szinfonikus klasszikus zenét, de az ötvenes évek közepétől a rock and roll, majd később a brit rock vette át az uralmat nálam a zenében.

– Példaképei voltak?

– Igen, és vannak is! Liszt Ferenc, Niccolo Paganini, Mick Jagger, Pink Floyd.

– Kivel beszélgetne egy pohár bor mellett?

– Ha már bor, természetesen a szekszárdi borász barátaimmal.

– Mindenkiben megbízik?

– Akikben meg kell bíznom, azokban általában igen. És vannak helyrehozható történetek is. Közismert, hogy az amerikai rapsztár, Kanye West egy eredeti dalunkat, a Gyöngyhajú lányt beleapplikálta az egyik dalába. Megdöbbentünk, de végül nem is volt bíróság előtt az ügy. Megjelent a nagylemezén a mi számunk, majd a menedzsmentje hosszas tárgyalások után megegyezett a Hungarotonnal.

Mint kiderült, Kanye West az USA-ban egy chicagói lengyel étteremben hallott minket, s megkérdezte a pincérektől, hogy ez kinek a zenéje. Akik meglepődve kérdeztek vissza, hát nem tudja? Ez a magyar Omega együttes száma. Igen, a lengyeleknél mi rendkívül ­népszerűek vagyunk!

Így utólag úgy vagyok vele, megtiszteltetés, hogy egy ekkora név egyszer csak rátalál az 1969-es zenénkre, és két perc hosszúságban beleapplikálja a számába. Mégiscsak jó érzés, hogy az eltelt ötven évből maradt valami világszintű lenyo­matunk.

Kóbor János. Fotó: Vajda József

– Került már igazán kellemetlen helyzetbe? Itt az ideje, hogy el is mesélje!

– Biztos, de konkrétumot most hirtelen nem tudok mondani. Azt hiszem, jól tudom kezelni a helyzetet.

– Milyen szakmát tanulna szívesen?

– Azt már az egyetemen megtettem. Az építészet, a megfagyott zene volt az életcélom, de nálam az felolvadt és zenévé változott.

– Gyűjt valamit?

– Emlékeket.

– Szokott felesleges dolgokat vásárolni? Mondjon egy példát!

– Nem szeretek vásárolni, ezért a felesleges dolgoknak nincs esélye.

– Kedvenc helye a világban, Magyarországon?

– Az otthonom.

– Mi jut eszébe a Balatonról?

– Második otthonom... Pici gyerekkoromtól a Balaton déli partján voltam. Még véget sem ért az iskola, mi már a nagypapánál voltunk, aki a partfeltöltések ellen sajátos módon küzdött. Amikor feltöltötték körülöttünk a partot, eladta a régi nyaralót, és újabb vízpartot vásárolt az árából.

Így Balatonszabadihoz, Széplakhoz és Akarattyához, s persze Aligához is sok szép emlék fűz. Köztudott hogy hajózunk. Nem érdemes sokszor a nyaralóban vagy a hajón sem aludni, mert Budapest vonzáskörében élve 75 kilométer a távolság a ház és a hajó között, negyven-ötven perc alatt hazaérünk.

– Mi a kedvenc sportja?

– Az atlétika, a foci és a Forma–1.

Az okostelefonja mely funkcióit használja?

– A telefon funkciót.

– Mennyi idő alatt rakja ki a Rubik-kockát?

– Nem próbáltam, de Léna lányom már elég gyorsan forgatja, sőt kirakja.

– Tapasztalata szerint mit tudnak külföldön a magyarokról?

– Puskás, Rubik, Omega.

Kóbor János zenész az Omega együttes énekese. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. Az Omega rockegyüttes 1962-ben alakult, a zenekart gyakran emlegetik a „kelet Rolling Stonesaként”, mivel ugyanabban az évben jöttek létre, így a világ legrégibb aktív rockzenekarai közé tartoznak. 1972-es sokadik lemezük, a Gammapolis 650 ezer példányban fogyott el Magyarországon. A svájci Omega óragyár egy kis sorozatú, farmerhatású szíjjal ellátott, kék számlapos, exkluzív, automata óraszériát is legyártott a magyar együttes tiszteletére. Kóbor János többek között Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas.

 

Ezek is érdekelhetnek