Jogi esetek-Érvénytelen végrendelet

Mennyit számít az aláírás a végrendelkezés alján? Mitől hiteles? Jó, ha tudjuk...

Ország-világdr. Kolozsvári Eszter2020. 02. 07. péntek2020. 02. 07.

Kép: KecskemŽt, 2008. okt—ber 06. Justicia szobor a KecskemŽti Megyei B’r—s‡gon. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Jogi esetek-Érvénytelen végrendelet
KecskemŽt, 2008. okt—ber 06. Justicia szobor a KecskemŽti Megyei B’r—s‡gon. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Egy nagyon beteg férfi saját maga készített végrendeletet számítógépen (saját kezűleg gépelte be), amit több ismerősével tanúztatott oly módon, hogy külön-külön behívta őket a dolgozószobájába, írják alá a végrendeletét tanúként. Azonban ő egyik tanú előtt sem írta alá a végrendeletet vagy mutatott rá az aláírására azzal, hogy ez az övé.

A férfi halálát követően az örökösök között jogvita alakult ki, ezért bíróságra került az ügy. A bíróság kifejtette, hogy a végrendeleti tanúknak az a rendeltetésük, hogy az örökhagyó személyazonosságát igazolják, illetve az aláírását hitelesítsék.

A tanúk személye azonosítható volt, azonban bizonyításra szorult az a tény, hogy a férfi a végrendeletét a tanúk együttes jelenlétében írta alá. A tanúk vallomásukban nem erősítették meg, hogy a férfi előttük írta alá a végrendeletet vagy az aláírásról kijelentette volna a jelenlétükben, hogy az az övé.

A bíróság álláspontja szerint az nem elegendő, ha az örökhagyó a végrendeletről kijelenti, hogy az a sajátja, a végrendelet alján szereplő aláírást is a tanúk együttes jelenlétében sajátjaként kell elismernie.

Ennek az a magyarázata, hogy a tanúknak nem kell arról tudniuk, hogy egy végrendelet tanúsításában működnek közre (előfordulhat, hogy a végrendelkező nem szeretné, ha mások is tudomást szereznének a végrendelete tartalmáról), viszont arról teljes bizonyossággal meg kell győződniük, hogy az aláírás az aláíró személytől származik.

A bíróság azt is megállapította, hogy a végrendelet szövegéből nem kell kitűnnie, hogy a tanúk együttes jelenlétében írta alá az örökhagyó, de akkor a bíróságon bizonyítási eljárás lefolytatásának van helye ennek bizonyítására.

Mivel az örökös nem tudta bizonyítani, hogy az örökhagyó két tanú jelenlétében a sajátjaként ismerte el az aláírást vagy az aláírásról úgy nyilatkozott, hogy a sajátja, így a bíróság a végrendelet érvénytelenségét alaki okból kimondta, aminek következtében az örökös nem örökölhetett a végrendelet alapján.

Érdemes tudni, hogy a végrendelet abban az esetben nem tekinthető saját kézzel írott végrendeletnek, ha a végrendelkező saját maga írja meg számítógéppel. Ebben az esetben szükség van két tanúra is, de a jogesetből megismert szabályok betartásával.

Ezenkívül még számos fontos szabálya van az érvényes végrendeletnek, például folyamatos sorszámozással kell ellátni minden lapját, és minden lapot a végrendelkezőnek és a tanúknak is alá kell írniuk.

Ezek is érdekelhetnek