Mit kell tudni a koronavírusról?

Kínában egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus, sőt a múlt héten „kitette a lábát” az or­­szágból: Thaiföldről, Ausztráliából, Szingapúrból, az USA-ból, Franciaországból, Japánból, Tajvanról, Ma­­lajziából, Vietnamból, Dél-Koreából, Kanadából, Nepálból is jelentettek fertőzötteket, és már Németországban is találtak egy beteget.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 02. 06. csütörtök2020. 02. 06.

Kép: Moszkva, 2020. január 26. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek a kínai turisták a moszkvai Vörös téren 2020. január 26-án. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. MTI/EPA/Makszim Sipenkov, Fotó: Makszim Sipenkov

Mit kell tudni a koronavírusról?
Moszkva, 2020. január 26. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek a kínai turisták a moszkvai Vörös téren 2020. január 26-án. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Fotó: Makszim Sipenkov

A Vu­­hanból indult járványnak lapzártánkig már száznál több halottja és több tízezer fertőzöttje van, s már nemcsak a várost, hanem gyakorlatilag egész Hubej tartományt lezárták. Az utcák elnéptelenedtek, az embereket ellenőrzik, nincs-e lázuk.

A kínai egészségügyi hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, az azonban bizonyos, hogy már a lappangási időszakban is fertőz, ami azt jelenti, olyan ember is képes továbbadni a kórokozót, akinél még semmilyen tünet nem jelent­kezett.

Kínában betiltották a vadállatok értékesítését a piacokon, az éttermekben és az e-kereskedelemben is, miután szakértők szerint az új koronavírus is a vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. (Az online kereskedésekben többek között kígyó-, páva- és krokodilhús is kapható.)

A kórokozó elleni oltóanyagot fejlesztő kínai kutatóknak sikerült izolálniuk a jelenlegi járványt okozó vírustörzset, ami kulcsfontosságú lépés a vakcina felé.

Az ENSZ egészségügyi szervezetének álláspontja szerint a járvány komoly vészhelyzetet jelent Kínában, de globális egészségügyi vészhelyzetről még nincs szó. Csehországban ugyanakkor már ellenőrzik a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket.

Világszerte kitört a víruspánik, több országból is jelentettek gyanús megbetegedéseket. Fotó: Makszim Sipenkov, MTI/EPA

„Nem fogunk ettől a vírustól kipusztulni, és igen csekély az esélye, hogy Magyarországon egy átlagember megbetegedjen tőle. Többen halnak meg évente szezonális influenzában, mint ebben a járványban fognak” – nyugtatott meg mindenkit dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágo­thai Kutatóközpontjának munkatársa Facebook-bejegyzésében.

Azok vannak veszélyben, akik a betegség valamelyik konkrét gócpontjába utaznak Kínába vagy kapcsolatba kerülnek olyasvalakivel, aki ezekről a helyekről érkezett. A legfőbb kihívás most a betegek gyors felismerése és annak a megakadályozása, hogy átadják a vírust másoknak.

A probléma leginkább az, hogy a betegség enyhe tünetekkel jelentkezik, melyekkel az érintettek sokszor nem is keresik fel az orvost, így nehéz őket idejében izolálni, illetve visszakövetni, hogy kikkel kerültek kapcsolatba. Érdemes figyelni, hogy a Kínán kívüli országokban sikerül-e az izolációt fenntartani, nőnek-e az esetszámok ott is a helyi fertőzések hatására.

Amennyiben sikerül minden behurcolt esetet gyorsan izolálni, nem jönnek létre újabb külföldi fertőzési láncolatok, hamar túl lehet jutni a járványon. A koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, és azért is nehéz az elkülönítése, mert hazánkban éppen kezdődő influenzajárvány van – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az M1 aktuális csatornán.

A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, ennek feltételei már megvannak Magyarországon, és működik a megerősített járványügyi figyelőrendszer is.

A cseppfertőzéssel terjedő betegségek megelőzése érdekében figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a „tüsszentési etikett” betartása – figyelmeztet a tiszti főorvos.

Ezek is érdekelhetnek