Óvjuk a szemünket!

Az elhízás a szembetegségek szempontjából is kockázati tényezőnek számít. A hazai adatok elkeserítőek e téren: a magyarok egyötöde (21%) elhízott és több mint egyharmada (40%) túlsúlyos, vagyis a lakosság 61 százalékánál többet mutat a mérleg a kelleténél.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 02. 11. kedd2020. 02. 11.
Óvjuk a szemünket!

A súlytöbblet számos betegség kockázatát megnöveli, többek között a szív- és érrendszeri betegségekét (magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke), a 2-es típusú cukorbajét, többféle daganatos kórét, ízületi problémáét, de okozhat légzésgondot, epekövességet és depressziót is – hívja fel a figyelmet dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Szemünk a speciális vérellátása miatt különösen érzékeny a szív- és érrendszeri problémákra, így az ezekből fakadó csökkent vérellátás maradandó károsodásokat okozhat a látásunkért felelős retina területén.

Magas testtömegindex (BMI) esetén gyakoribb a diabéteszes retinopátia (a szem látóhártyájának betegsége), az életkorral összefüggő makuladegeneráció (szemfenéki meszesedés) és a glaukóma (zöldhályog) kialakulásának kockázata.

Szemünk a speciális vérellátása miatt különösen érzékeny a szív- és érrendszeri problémákra. Fotó: Németh András Péter

Egyéb állapotok, mint a szemhéjsüllyedés, a retina ereinek elzáródása és szűkülete, a látásvesztéshez vezető stroke és a pajzsmirigy okozta szembetegségek szintén kapcsolódhatnak az elhízáshoz – magyarázza a szakértő. Ezek a betegségek persze nem csak a túlsúlyos embereket érintik, de a pluszkilók bizonyítottan növelik ezek kockázatát.

A rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás képes lefaragni a többletsúlyt, ezáltal javítva az általános egészséget, különösen a vérkeringésünket, így segít megőrizni szemünk egészségét is. Ügyelni kell a megfelelő mennyiségű tápanyagok, vitaminok bevitelére is.

A szem két legfontosabb tápanyaga a lutein és a zeaxantin, mindkettő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de emellett a C- és az E-vitamin, a cink, az ómega 3 is jót tesz.

Lutein és zeaxantin elsősorban a színes, leveles zöldségekben, például a káposztafélékben, spenótban, brokkoliban, cukkiniben, kukoricában található, de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőlük többet-kevesebbet.

Bár a magas vérnyomás okozta elváltozások csak ritkán vezetnek jelentős látásromláshoz, érdemes a tüneteket az első jelektől komolyan venni, és a teljes kivizsgálás érdekében sze­mész­orvoshoz fordulni.

Látáspanaszok általában az előrehaladott stádiumokban és a komplikációk megjelenésekor tapasztalhatók, de aki magasvérnyomás-betegséggel küzd (függetlenül attól, hogy van-e szembetegsége), félévente-évente ajánlott felkeresnie a szemészeti szakrendelést.

A szemészetre azoknak is érdemes bejelentkezni, akik jelenleg nem tapasztalnak látásproblémákat, viszont az elhízott vagy túlsúlyos kategóriába tartoznak.

Ezek is érdekelhetnek