Passzold vissza, Tesó! – a természet védelmében

Különös kezdeményezés, nem várt siker a magyar természetvédők használt mobiltelefonokat összegyűjtő akciója.

Ország-világBalogh Boglárka2020. 02. 14. péntek2020. 02. 14.
Passzold vissza, Tesó! – a természet védelmében

A magyarországi Jane Goodall Intézet (JGI) Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2018 novemberében az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület támogatásával indította el a ma már országszerte nagy figyelmet kapott kampányát, a Passzold vissza, Tesó!-t.

Ahogyan Kádár András, a hazai JGI főmunkatársa mondja, a használt telefonok begyűjtése mögött komoly természetvédelmi erőfeszítések állnak. Kevesen tudják, hogy az elektronikai készülékekben több olyan alkotóelem található, melyeknek a világ különböző tájain való bányászata rendkívül kiterjedt természetkárosítással és állatok élőhelyének megsemmisülésével jár.

Ezek egyike a tantál nevű fém érce, a koltán, amelynek bolygónkon több mint 80 százaléka a Kongói Demokratikus Köztársaságban található. Folyamatos, nagy mennyiségű felszínre juttatása a gorillák és csimpánzok egyedszámának drasztikus csökkenéséhez vezetett. A helyzetet az is nehezíti, hogy a térséget katonai csoportok tartják az ellenőrzésük alatt, így kényszerítve a helyi lakosságot a kitermelésre, ráadásul nemegyszer gyermekmunkásokat és fegyveres erőszakot is alkalmaznak.

A telefonok újrahasznosításával másodlagos, etikus nyersanyag hozható létre, amellyel a fenntartható fejlődést, a körforgásos gazdaságot támogatjuk, ezzel is csökkentve a bányászatot, s elősegítve az amúgy is igen megcsappant számú főemlősök védelmét.

A használt telefonok begyűjtésének gondolata már 2009-ben, a Gorilla éve kampányban megszületett.

 

A használt telefonok begyűjtésének gondolata már 2009-ben, a Gorilla éve kampányban megszületett. Nagykövete dr. Jane Goodall, a világhírű etológus, csimpánz-kutató volt, kivitelezését pedig az általa 34 országban létrehozott intézetek végezték.

– A cél akkor is, mint most – a már feleslegessé vált készülékek összegyűjtése mellett – a lakosság, a diákok és a cégek felvilágosítása, az ismeretterjesztő anyagok eljuttatása, a felelős gondolkodás és a tudatos vásárlás lett – mondja Kádár András.

– A kétéves kampányban, melynek első részében a tanintézményeket, a másodikban a cégeket kerestük meg, háromezer használt mobiltelefont sikerült összegyűjtenünk, amiért az akkori újrahasznosító partnerünktől kapott adományból a természetvédelmi őröknek a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő intézetünkön keresztül vásároltunk felszerelést, esőkabátot, gumicsizmát. Ezt az esőkabátokra varrt magyar zászlóval hálálták meg.

A hazai Jane Goodall Intézet régóta gondolkodott a kampány felélesztésén, hiszen tíz év alatt rendkívül felgyorsult a világ. Ma már szinte mindenki használ egy vagy két mobiltelefont, míg több másik a fiókjában lapul.

Az újabb, 2019-ben indított felhíváshoz végül az Inter-Metal Recycling Kft. mint újrahasznosító partner, a CaféFrei mint országos gyűjtőpont-hálózat és három civil partner – az Afrikáért Alapítvány, a Védegylet Egyesület és a KÖVET Egyesület – csatlakozott. Gyűjtőpontot bárki kialakíthat a munkahelyén, az iskolájában, az óvodájában, ehhez csupán az intézet vagy a KÖVET Egyesület honlapján található űrlapot kell kitöltenie.

Természetesen a koltánbányászat mérséklése, a kongói területeken dolgozók, illetve a természet védelme rendkívül összetett probléma, így nem elég csak össze-gyűjteni a telefonokat, számolgatni az adományokat, s hátradőlni. A JGI szerint a kulcs az ismeretterjesztés, ami iskolai előadásokkal, rendezvényeken való aktív jelenléttel és ehhez kapcsolódó tananyagok ingyenesen hozzáférhetővé tételével érhető el.

A fekete kontinensen a természetes élőhelyek védelmébe kell fektetni az energiát, újabb nemzeti parkokat szükséges létrehozni, a védelmi programokba bevonva a helyi közösségeket.

A magyar Jane Goodall Intézet további tervei sorában a Passzold vissza, Tesó! kampány folytatása mellett szerepel az állatvédelem, ami magában foglalja az afrikai csimpánzok örökbefogadását, a magyarországi kutyamenhely-segítő programot, illetve a Jane Goodall Tanösvényt, s a hazai békamentést is.

A csapat március 6-án a MagNet Közösségi Ház segítségével környezetvédelmi aukcióra készül, amelynek bevétele egy új magyarországi faültetési akció elindítását alapozza meg.

Ezek is érdekelhetnek