Tavaszt hoznak az artisták

A Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsora, a Fesztivál+ Varázslatos Győztesek március 15-ig látható. A télűző előadáson a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál világhírű, díjnyertes artistaművészei lépnek porondra.

Ország-világSzijjártó Gabriella2020. 02. 04. kedd2020. 02. 04.

Kép: Budapest, 2020. január 13. Az egyik első helyezett ifjabb Richter József és Merrylu Richter Pas de deux - balett lóháton című produkciója a 13. Nemzetközi Cirkuszfesztivál gáláján 2020. január 13-án. MTI/Illyés Tibor, Fotó: Illyés Tibor

RICHTER József; Richter, Merrylu
Ifjabb Richter József és Merrylu Richter Pas de deux – balett lóháton című produkciója a 13. Nemzetközi Cirkuszfesztivál gáláján. Fotó: Illyés Tibor, MTI
Fotó: Illyés Tibor

Ilyenkor, télidőben a napnk is alig van kedve kidugni az orrát a sűrű felhőtakaró mögül, hogy aztán hamar visszasiessen, és átengedje helyét a hosszúra nyúló éjszakának. Jó esetben a (hó)fehér szín uralkodik – mostanság viszont inkább a szürkeség telepedik ránk. Már ha hagyjuk!

Merthogy a Fővárosi Nagycirkusz Varázslatos Fényhajlítója (Maka Gyula konferanszié) nem enged a latyakos szomorúságnak és a csizmák nyomán cuppogó komorságnak, a színeket megtestesítő tánckar segítségével újrafesti a világot.

Ez a meseszerű történet keretezi a minap végződött cirkuszfesztivál lenyűgöző verseny­produkcióiból összeállított tavaszi műsort.

Ifj. Richter József és Merrylu Caselly. Fotó: Illyés Tibor, MTI

Ifj. Richter József és Merrylu Caselly (mindketten nagy múltú cirkuszi dinasztiák leszármazottai) a 2014-es cirkuszfesztiválon egymás riválisaiként léptek porondra, ahol mindketten Arany-díjat kaptak. Ezután a férfi a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójaként leszerződtette Merrylut az utazócirkuszához, majd 2016-ban Bálint-napon összeházasodtak. Közös számuk, a Pas de deux óriási sikert aratott, Arany-díjjal és a magyar cirkuszigazgatók Arany-díjával tüntették ki őket.

 

Számtalan távoli ország kultúrájába nyerhetünk betekintést: a Trio Black Diamond gúlaszámában Etiópia ősi misztikuma és táncai is megelevenednek; a Chinese Ball Juggling tagjainak különleges zsong­­lőrprodukciójában ott lebeg a Kelet varázsa; az Oszétiából érkezett Alania Troupe dinamikus dzsigitszámában mélyen gyökerezik a lovas kultúra és a népviselet.

De bármennyire vonzó ez a cirkuszi világjárás, a magyar produkciók nézői fogadtatásával nemigen vetekedhetnek. Például a 17 éves Roberto Vargas Junior anyai ágról az Ádám, apai ágról a Vargas artistadinasztiák nyolcadik generációs tagja, aki kezdetben zsonglőrözött és rolla bollán (egyensúlydeszkán) gyakorolt, majd három éven át professzionális keretek között focizott, de végül a szíve visszahúzta a cirkusz világába.

Borítékolható a bombasiker, ha ezeket a professzionális műsorszámokat, nehéz trükköket itt-ott egy kis romantikával is fűszerezik! Daniel Togni Budapesten lépett fel a családjával 2013-ban, amikor megismerkedett a Fővárosi Nagycirkuszban az artistanövendék Antal Lorettával.

Két évvel később döntöttek úgy, hogy közös levegőszámot készítenek, amellyel felléptek a világ minden táján. 2018-ban a Cirque du Soleil társulatának tagjai voltak, tavaly pedig meghódították Amerika szívét az America’s Got Talent tehetségkutató műsorban.

Minap pedig a cirkuszfesztiválon a Nemzeti Színház különdíjával gazdagodott a dicsőségtáblájuk. Nekünk meg két és fél óra múlva valahogy színesedett kint a világ. Talán kezdhetünk visszaszámolni a tavaszig...

Ezek is érdekelhetnek