Banki ügyleteink átláthatóságáért...

A pénzintézetek gondosan kezelik a betéteinket, készpénzt adnak, illetve kölcsönnel szolgálnak. De lássuk be: nem jótékonysági szervezetek, így vagyonkánk őrzésének, ügyleteink intézésének, az igényelt hiteleinknek megkérik az árát.

Ország-világBudai Horváth József2020. 03. 05. csütörtök2020. 03. 05.

Kép: Bankautomata bankkártya ATM pénzkiadó automata 2011.10.10. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Banki ügyleteink átláthatóságáért...
Bankautomata bankkártya ATM pénzkiadó automata 2011.10.10. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Díjkimutatás. Bizonyára már minden olvasónk megkapta a bankjától a múlt év utolsó öt hónapjáról készült elszámolást, amelyből kiderül, hogy a számlájához kapcsolódó szolgáltatásokért ki-ki mennyit fizetett a pénzintézetnek. (Ezután majd minden esztendő elején érkezik a tavalyi év ebbéli tételes elszámolása.)

Böngészem a saját banki kimutatásomat. A számlámhoz kapcsolódó szolgáltatások összes költsége a havi 4000 forintot közelíti. Ebben benne vannak a hazai készpénzfelvételek, kártyás vásárlások, a havi rendszeres és alkalmankénti forint-átutalások, a pénzmozgásokról küldött SMS-ek díjai. Sok ez vagy kevés? E kérdésre csakis más bankok szolgáltatási költségeinek ismeretében válaszolhatunk.

Mindenesetre érdemes tudni, hogy az esetleges bankváltáskor a számlaegyenleg, a megbízások (csoportos beszedés, állandó átutalás) hiánytalanul átkerülnek az új számlára, a rendszeres átutalók (például a munkáltató, a nyugdíjfolyósító) a történtekről értesítést kapnak.

Illeték. A bankokra kirótt tranzak­ciós illetéket a pénzintézetek áthárítják az ügyfeleikre. Elgondolkodtató, hogy az elektronikus pénzmozgásnál az összeg nagysága megdrágítja az ügyletet, holott maga a művelet lényegében ugyanaz.

Pénzfelvétel. A bankjegy-automatából történő pénzfelvétel (havi kétszer, maximum 150 ezer forint értékben) lehetősége ingyenes. Ám ha két alkalommal csak 100 ezret vettünk fel, ezután már fizetnünk kell, hiába, hogy a megadott keretet még nem használtuk fel. A devizaszámláról is lehet a limit ere­jéig pénzhez jutni, de csak forintban.

A külföldön indított készpénzfelvételek sosem ingyenesek. Akinek több bankszámlája is van, az ingyenes készpénzhez jutás csak arra érvényes, amelyikre előzőleg kérvényezte.

Figyeljünk oda, hány alkalommal veszünk fel pénzt a bankautomatából egy hónapon belül! Fotó: Németh András Péter

KHR

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR; a korábbi BAR-lista) a hiteladósokat tartja számon. A rendszertől kikérhetjük az adatainkat, amit a hitelbírálathoz csatolunk. Ha az esetleges mulasztás összege a mindenkori minimálbér összegét 90 napon keresztül folyamatosan meghaladja, a pénzintézet tájékoztatja az ügyfelet, hogy az adatait a KHR-nek továbbítja. Amennyiben a tartozás összege 90 napon belül az említett limit alá csökken, az ügyfél nem kerül fel a negatív adósok listájára. Mulasztott hitel esetén, ha nem rendeztük a tartozást (tehát az ügylet a bank veszteségével zárult), az adataink a következő 5 évben élnek a rendszerben. Ám ha a rendezetlen hitelt végül mégis kifizetjük, az ügylet lezárása után az adataink csak egy évig láthatók a KHR-ben, majd ezután ismét hitelképesek lehetünk.

Kölcsön. A THM (teljes hiteldíj­mu­tató) a kölcsönfelvételnél adódó valamennyi költséget (a legnagyobb tétel a kamat) tartalmazza, amivel a bankok egyes hitelei jól összehasonlíthatóak. Az átlagos kamat és az átlagos THM közötti különbség jelenleg 0,5 százalék.

A lakosság által felvett lakáscélú, fogyasztási és egyéb hitelek összege 2019. december végéig több mint 780 milliárd forinttal haladta meg a 2018-as értéket, ami 48 százalékos növekedést jelent. Ez főként a babaváró hitelnek köszönhető, de hozzájárultak a lakáshitelek és a személyi kölcsönök is.

A személyi kölcsönre a való életből vettem a példát.

Az ajánlat 350 000 Ft-ról szól, 110 hétre (azaz 2 év 1,5 hónapra), heti 3995 Ft törlesztővel, így a hitel a költségeivel együtt összesen 439 450 Ft. A különbség, tehát a visszafizetendő kölcsön díja 89 450 Ft. Mindenki eldöntheti, megéri-e neki.

Ezek is érdekelhetnek