Jogi esetek – Azt gondolta, figyelik

Félreértés vagy félrevezetés? Nem mindegy, hogy bírósági ügy kerekedik-e belőle vagy sem...

Ország-világDr. Kolozsvári Eszter2020. 03. 20. péntek2020. 03. 20.
Jogi esetek – Azt gondolta, figyelik

Egy férfi az éjjeli órákban arra lett figyelmes, hogy a lakóhelyétől nem messze egy gépkocsi várakozik, amelyben egy személy ül. Ezen nagyon felidegesítette magát, mert meg volt róla győződve, hogy őt figyelik.

A férfi egy kicsit várt, majd odament az autóhoz, és elkezdte a mobiltelefonjával fényképezgetni. Erre a gépkocsiban ülő férfi kiszállt, és megkérdezte, mit csinál. Ebből dulakodás lett, mert a fényképező rögtön a kérdezőre támadt. Az autós férfi könnyebb, nyolc napon belül gyó­gyuló sérüléseket szenvedett.

Közben a helyszínre érkezett az autós férfi barátnője (akire a férfi várt), és értesítette a rendőrséget. A fényképező férfit testi sértés vétsége mellett garázdaság vétségében is bűnösnek találta a bíróság.

A garázdaság bűncselekmény esetén a következő feltételeknek kell együttesen megvalósulniuk: kihívó közösségellenesség, erőszakos elkövetés és mások megbotránkozására, riadalom keltésére való alkalmasság. Az elkövető tisztában van azzal, hogy a magatartása sérti vagy sértheti a köznyugalmat, közrendet, és ezt semmibe veszi.

Lényeges szempont, hogy az adott cselekményt hol követik el, mert például egy zárt lépcsőház nem nyilvános hely, nem alkalmas erre. A megbotránkozás erkölcsi felháborodást jelent, míg a riadalom ennél több, mert az egyénben ijedtség, félelem is kialakul.

Jelen jogesetben az elkövetés helye közel volt egy rendezvényközponthoz, így ezen a környéken az éjszakai órákban is nagy volt a forgalom (gyalogos és autós egyaránt). Ezért a bíróság úgy ítélte meg, hogy a férfi erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A garázdaság megállapításánál nem feltétel, hogy mások ténylegesen megbotránkozzanak vagy megriadjanak, elég, ha ennek reális az esélye.

Érdemes tudni, hogy a garázdaságnak nemcsak bűncselekményi alakzata van, hanem szabálysértés is lehet. A bűn-cselekmény esetén, mint ahogy a fenti jogesetben is, erőszakos cselekményről van szó, amely irányulhat személy vagy dolog ellen.

Ugyanakkor a szabálysértési alakzat esetén nem erőszakos a cselekmény, de kihívóan közösségellenes. Ilyennek a magatartás akkor számít, ha a társadalmi együttélés szabályaival tudatosan szembehelyezkedik. A szabálysértési alakzatra tipikus példa a petárdázás.

Ha a garázdaságot csoportosan, fegyveresen, felfegyverkezve, nyilvános rendezvényen, köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el, az már súlyosabban minősülő eset és bűncselekmény.

Ezek is érdekelhetnek