Merre tovább, doktor úr?

Önironikus, összefoglaló jellegű alkotás született Szabó István új munkájával: ez a „Zárójelentés”.

Ország-világMarkos Mária2020. 03. 14. szombat2020. 03. 14.
Merre tovább, doktor úr?

Didaktikus tételmondatok és -jelenetek sorozata Szabó István új filmje, melynek bemutatója az idei Magyar Mozgókép Szemle nyitófilmje is volt egyúttal. A Zárójelentéssel a filmrendező harminc évvel a Mephisto című, Oscar-díjjal jutalmazott filmje után a hatalmas sikereket hozó főszereplőjéhez, Klaus Maria Brandauerhez tér vissza.

A történet szerint a befutott kardiológusprofesszor pályája vé­gén, egy hirtelen kórházbezárás és váratlanul jött kényszernyugdíjazása után visszatér szülőfalujába, ahol átveszi a régóta üres háziorvosi praxist, amelyet egykor apja és nagyapja is vitt.

Ám hiába a korábbi szakmai siker, „odahaza” kénytelen azzal szembesülni, hogy csak a hatalom és a tekintély elve érvényesülhet az elöregedett, elszegényedéssel küzdő kis magyar faluban. A fiatal, rendkívül ambiciózus polgármester – a falu felvirágoztatása ürügyén – bárkit képes eltaposni, aki útjába kerül.

A Zárójelentés már címében is valamiféle szintézist sugall: Stephanus doktor sorsán keresztül egy nagyívű pálya mögött álló nagyívű gondolatiság, erkölcsi dilemmák sorozata sorakozik fel, csupa klisészerű jelenetben.

Mindezt persze rendkívül szépen, magas esztétikummal tálalva a nézők elé: a klasszikus zene hatásában lenyűgöző, egyúttal legismertebb darabjainak hangi aláfestésével.

A főszereplő Klaus Maria Brandauer mellett Eperjes Károly is remekel.

Ha nem is összművészeti, de mindenképpen több művészeti ág felé történő kikacsintás a filmművészeti utalást sem kerüli el: film a filmben megoldásként a nagy pályatárs, Jiři Menzel Sörgyári capricciójának néhány filmkockája is lepereg előttünk.

A tágabb és szűkebb közösségeinket érintő problémák ennek ellenére megmaradnak a mindenki által jól ismert közhelyek szintjén.

Mindemellett számos erénye is van Szabó István filmjének: csodálatos, festői hangulatot árasztó képek (az operatőr Koltai Lajos), a vidéki Magyarország tipikus figuráinak szívbe markolóan hiteles színészi megidézései (Brandauer mellett a Kerekes Éva által alakított énektanárnő az egyik legmaradandóbb alakítás, de Udvaros Dorottya mint operaénekes-feleség, Stohl András polgármestere és Eperjes Károly falusi lelkésze is lenyűgöző).

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: emlékszik valaki olyan Szabó-filmre, amelyiken tudott nevetni?

Nos, a Zárójelentésnek van végre humora, mi több: öniróniája. A 82 éves rendező ügynökmúltjára is kitér egyik utolsó – ha nem éppen legutolsó – filmjében.

Ezek is érdekelhetnek