Útszélen szerénykedő gyógyítók

Jól tartja hadállásait a békéscsabai Réthy Béla legendás pemetefű-cukorkája a gyógycukrok egyre terebélyesedő piacán.

Ország-világValló László2020. 03. 23. hétfő2020. 03. 23.
Útszélen szerénykedő gyógyítók

A hajdan (1892-ben) felfedezett pemetefű-gyógycukor mára hun­ga­ri­kummá lett, s noha összetétele nem azonos az egykorival, nem kevésbé hatásos. Az összetevők mindegyike önmagában is kiváló gyógyhatású, együttesen azonban megsokszorozódik az erejük.

Orvosi pemetefű. Fotó: Shutterstock

Többségük a meghűléses betegségek ellenszere, de nyugtató szerepük, emésztést javító tulajdonságuk sem lebecsülendő.

Köztük az orvosi kamilla nemcsak a gyulladásos, hurutos tüneteket enyhíti, de oldja az idegi eredetű feszültséget is, emellett javítja az emésztést.

A kis- és nagylevelű hárs virága, illetve ezek keveréke izzasztó hatása miatt különösen alkalmas a meghűléses betegségek kezelésére. (Megjegyezzük, hogy az ezüst hárs apró szőrökkel borított, szárított virága nem jó teának, mert allergiát okozhat. Méze azonban kiváló.)

A szagos müge azon túl, hogy kellemes ízű, véralvadást gátló anyaga révén hatásos a szívinfarktus megelőzésében.

A cukorkának nevet adó orvosi pemetefű útszéleken tenyésző, lágyszárú évelő, amely emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő, nyákoldó és nyugtató hatásával tűnik ki. Ennél jóval gyakoribb azonban a szintén évelő (tőlevélrózsás) lándzsás útifű, ami ott van sok kertben is.

Lándzsás útifű. Fotó: Shutterstock.

Nemcsak levele, de magja is hatásos drog, a gyógyszeripar fontos alapanyaga. A pemetefű-gyógycukorka oszlopos tagja, hiszen jó baktériumölő és kiváló gyulladáscsökkentő hatású.

A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását és ezzel tompítja a köhögési ingert. (Mivel mellékhatás nélküli, a gyermekgyógyászatban is szívesen használják.)

Teája különösen jó a köhögéssel párosuló makacs légúti gyulladások gyógyításában. Ehhez dobjunk 2 teáskanálnyi szárított útifüvet 3 deci forró vízbe, hagyjuk állni tíz percet, majd szűrjük le. Mézzel édesíthetjük. Naponta legfeljebb három alkalommal igyuk.

Ezek is érdekelhetnek