Értékes fészkelőnk a túzok

Eredendően a nyílt, szabad területek, a füves puszták madara. De jól érzi magát a mozaikos mezőgazdasági területeken is, mert ott több táplálékra talál.

Ország-világValló László2020. 04. 12. vasárnap2020. 04. 12.

Kép: Dévaványa, 2010. február 22. Túzok. Fotó: Ujvári Sándor

Értékes fészkelőnk a túzok
Dévaványa, 2010. február 22. Túzok. Fotó: Ujvári Sándor

Nyugat-Európából eltűnt a túzok: Spanyolország és Portugália kivételével már nincs jelen sehol. Legnagyobb egybefüggő közép-európai fészkelőállománya a Kárpát-medencében, azon belül is hazánkban található.

Ez az állomány – a sikeres védelmi programoknak kö­­szönhetően – jelentős, tízszázalékos növekedést mutat, amit a januári madárszámlálás adatai is megerősítettek: eszerint 1600 példány a hazai túzoknépesség.

A sikerben nagy része van annak, hogy egyre több gazdálkodó folytat túzokbarát mezőgazdasági művelést, illetve a madarak tartózkodási helyén földkábelre cserélik az elektromos légvezeté­keket.

A túzok eredendően a nyílt, szabad területek, a füves puszták madara. De jól érzi magát a mozaikos mezőgazdasági területeken is, mert ott több táplálékra talál. Szívesen keresi fel a lucernásokat, a gabonaföldeket és azok tarlóit, télen a repceföldeket.

Túzok. Fotó: Ujvári Sándor

Elsősorban növényekkel, magvakkal táplálkozik, jelentős arányban fogyaszt rovarokat, férgeket, olykor kisebb rágcsálókat is. Igen óvatos madár, a lakóépületeket, az erdős vidéket messzire kerüli, de még a bokrosok is gyanúsak neki.

Az éjszakázó túzokcsapat őröket állít, akik váltásban figyelnek.

Egymilliós madár

Hatalmas termetű szárnyasunk: hossza elérheti az egy, szárnyfesztávolsága a két és fél métert, a kakas átlagsúlya 13-14 kiló (a tojó jóval könnyebb). Lassan, megfontoltan lépeget, de ha kell, igen gyorsan fut, még a vadászkutya is nehezen éri utol. Ízletes húsa miatt is vadászták 1971-ig, amikor védettséget kapott. 1979 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

A tavaszi túzoknászt a híres dürgés előzi meg, ami az egyik leglátványosabb násztánc az állatvilágban. A táncot a kakas járja, hogy megfélemlítse a versenytársakat és meghódítsa szíve hölgyét.

Ilyenkor peckesen lépdel, bajusztollai az égre merednek, torokzacskója kitágul és láthatóvá válik a kékeslila nyakbőre. A dürgő kakas izgatottan illeg-billeg, forgolódik, mély, buffogó hangot ad, aminek a tojó nem tud ellenállni.

Ezek is érdekelhetnek