Félszázadik Föld napja

Méltán mondhatjuk, hogy egyre nagyobb kihívások közepette rendezi a világ immár ötvenedik alkalommal a Föld napját. A koronavírus-járvány miatt most először digitális módon.

Ország-világVass Krisztián2020. 04. 27. hétfő2020. 04. 27.

Kép: dr Nagy István Agrárminiszter a polgármester és sok iskolás gyerek társaságában jelképesen fát ültet Mosonmagyaróvár egy önkormányzati területén 2019.11.08 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Félszázadik Föld napja
dr Nagy István Agrárminiszter a polgármester és sok iskolás gyerek társaságában jelképesen fát ültet Mosonmagyaróvár egy önkormányzati területén 2019.11.08 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A tarka, bőséges földgömbről” énekelt Marconnay Tibor (1896–1970) A győzelem felé című versében. Az Új Nap című kötet 1940-es megjelenése óta megháromszorozódott golyóbisunk lakossága. Immár hétmilliárd-hétszázmilliónyi ember lélegzik planétánkon. A fejlődés kilencvenhét százalékát a fejlődő világ adja. Azok a területek, ahol a zöld szemlélet és a környezettudatos hajlandóság jóformán ismeretlen fogalom.

Első alkalommal 1970-ben ünnepelték meg a Föld napját: a veszélyeztetett fajok védelme állt a figyelem középpontjában.

Később az óvó tekintet kiterjedt a ritka növények és állatok élőhelyeinek védelmére, természetvédelmi területek és nemzeti parkok létesítésére. Időközben szembesültünk azzal, hogy a környezeti problémák nemcsak természeti környezetünket érintik, hanem minket, embereket is, hiszen rombolják egészségünket.

A környezeti gondolkodás tehát idővel kiterjesztette védő szárnyait az élet minden területe fölé. A gazdasági élet velejárói mind bajosabbak lettek, így a környezeti problémákra adott válaszok egyre összetettebbé válnak.

Nagy István agrárminiszter fát ültet Moson­magyaróváron. Fotó: Németh András Péter

Az idei Föld napja témája az éghajlatváltozás, de továbbra is kiemelt kérdéskör maradt a biológiai sokféleség megőrzése. A környezet és a természet védelmével kapcsolatosan az egyéni felelősségre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

A cselekvési lehetőségek tárháza végtelen, csupán néhány példát említve:

Fogyassz helyben, ökológiai termesztésben előállított élelmiszert, vásárolj a termelői piacokon! Ez megélhetést biztosít a helybeli gazdáknak, a közelben termelt élelmiszer kevesebb szállítással, környezeti terheléssel jut el a fogyasztóhoz.

Csökkentsd az élelmiszer-hulladékot! Körültekintő vásárlással, megfelelő tárolással és felhasználással jelentősen mérsékelhető a kidobott élelmiszer.

Komposztálj! A háztartásban és a ház körül keletkező zöldhulladékot komposztálva újrahasznosul a szerves tápanyag.

Lehetőség szerint fogyassz csapvizet palackozott víz helyett! Ezzel jelentősen csökkenthető a műanyag hulladék.

Válts természetes úton lebomló és az élővizeket nem szennyező tisztítószerekre! Ilyen például a mosószóda, a szódabikarbóna, az ecet és a citromsav.

Kerüld az egyszer használatos csomagolást! Hazánkban naponta 1,3 millió nejlonzacskó fogy, amelyek túlnyomó többsége hulladékká válik.

Ültess fát! A fák megkötik a szén-dioxidot, enyhítve az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait, oxigént termelnek, kiszűrik a szennyező anyagokat a levegőből, árnyékot adnak, sőt gyümölcsöt is.

Még valami: a 2020-as vesztegzár idején a szaktárca otthoni rajz- és fotópályázatot hirdetett meg, amelynek részletei a kormany.hu oldalon olvashatók. A pályázatokkal arra szólítjuk a fiatalokat, hogy a Föld napja alkalmából készítsenek alkotásokat.

Azért, hogy ne zárjuk karanténba a közös zöld jövőt.

Ezek is érdekelhetnek